Scholierenfilmfestivals & pws-prijzen

Stuur je zelfgemaakte film in en maak kans op mooie prijzen!

De beste, mooiste en spannendste films van leerlingen mogen worden gezien! Filmfestivals voor scholieren en pws-competities geeft je leerlingen de kans om hun zelfgemaakte films te vertonen op het witte doek én mooie prijzen te winnen.


Aan welk filmfestival of pws-competitie doe jij mee?

1 NATIONAAL FILMFESTIVAL VOOR SCHOLIEREN (NFFS)

De competitie van NFFS draait om films die scholieren zelf hebben gemaakt (dus ook profielwerkstukken). Alle hoofdprijswinnaars gaan op reis naar het internationale filmfestival Camera Zizanio in Griekenland. De festivaldag van het NFFS is op 9 oktober 2023 in Lelystad (10 tot 17.30); een dag vol workshops, vertoningen van ingezonden films en een gala met de prijsuitreiking. De docentendag met verschillende workshops is op 18 maart 2023.

Meer over NFFS

Je werk inzenden?

Als docent kun je het werk inzenden voor NFFS. Dit kan BINNENKORT via deze link. De inschrijfdata wordt spoedig bekend gemaakt. Inschrijven voor de docentendag 2023 kan via deze link.

2 NATIONAAL ONLINE FILMFESTIVAL VOOR SCHOLIEREN (NOFFS)

Speciaal voor individuele inzenders heeft NFFS ook een ONLINE competitie, namelijk NOFFS. Ben je zelf een leerling en wil of kan jouw school jouw film niet inzenden, dan mag je meedoen met één film van maximaal 10 minuten. Check de website van NOFFS voor de inschrijfdatum BINNENKORT! (op moment van schrijven nog niet bekend)

Meer over NFFS

3 JUNIOR FELLOWSHIP RIJKSMUSEUM

Leerlingen van het vmbo, havo en vwo kunnen meedoen aan deze profielwerkstukprijs. Het Rijksmuseum daagt leerlingen uit om out-of-the-box te denken. Naast schriftelijke werkstukken zijn ook andere vormen welkom, waaronder een documentaire of een andere vorm van video zoals TikTok-filmpjes. De uitreiking van de prijs vindt niet plaats op een filmfestival maar is zeker feestelijk.Het Rijksmuseum ontvangt graag zoveel mogelijk vmbo-werkstukken. Insturen kon tot 1 maart 2023. Dus houd deze scherp voor schooljaar 2023/24 en tip je leerlingen om hun pws in te zenden want ze maken kans op €1500 en een traineeship bij het Rijksmuseum!

Meer over Junior Fellowship

4 ANTOINE GERRITS AWARD INZENDEN T/M 11 mei 2023

Zit jij op de middelbare school en ben jij bezig met beeldende kunst, fotografie, theater, cabaret, muziek, film, dans, literatuur of media? Doe dan mee aan de Antoine Gerrits Award. De vijf inzendingen met de meeste stemmen worden genomineerd voor de finale. De winnaar van deze cultuurwedstrijd maakt kans op 500 euro en een bijzondere 3D in klei geprinte trofee. Je kan jouw werk of act van 13 maart tot 11 mei insturen.

Meer over Antoine Gerrits

Jouw werk insturen?

Voor de Antoine Gerrits Award kun je een registratie aanmaken en je werk uploaden van 13 maart tot en met 11 mei 2023 via deze link.

5 DOCUMAKEN FILMFESTIVAL INZENDEN TOT 17 MAART

Hebben jouw leerlingen een 'PWS-docu' gemaakt van max 10 min (inclusief aftiteling)? Enorm trots op het resultaat? Dat mag gezien worden! Stuur de docu in voor de 5e editie van het Documaken Filmfestival (i.s.m. Bekijk 't) op 7 april. Documaken.nl biedt alles voor middelbare scholieren om een documentaire te kunnen maken voor hun profielwerkstuk, en helpt docenten op weg die leerlingen de mogelijkheid willen bieden om hun pws in docu-vorm te maken.

Meer over Documaken

Docu inzenden?

Je kunt je docu voor Documaken inzenden via deze link met als sluitdatum 17 maart.

6 KUNSTBENDE INSCHRIJVEN WISSELENDE DATA IN JUNI 2023

Zoek jij een podium in content creator, dans, DJ, expo, fashion, film, muziek, taal of theater? Wil je feedback van een professionele jury, podiumervaring opdoen en kans maken op te gekke prijzen? De te doorlopen stappen en regels vind je op de website van Kunstbende. Win je de regionale voorronde, dan mag je optreden (in het geval van film: je film vertonen) op de finale tijdens het Kunstbende Young Creators Festival op 30 september 2023 in de Melkweg in Amsterdam.

Meer over Kunstbende

Je werk inzenden?

Schrijf je voor Kunstbende 2023 in voor jouw regio via deze link. De inzenddata in de maand juni verschillend per regio, echter is Limburg eerder, namelijk op 26 maart. Kunstbende hanteert als regel dat ze films accepteren van een duur tot maximaal vijf minuten.

7 KNAW ONDERWIJSPRIJS INZENDEN TOT 9 MAART

De KNAW Onderwijsprijs erkent jaarlijks twaalf vwo-profielwerkstukken. Per profiel is er een eerste, tweede en derde prijs. De leerlingen die deze werkstukken geschreven hebben, ontvangen een studiebeurs van 2000, 1500 of 1000 euro en een oorkonde. KNAW beloont ook de begeleidende docent en de scholen die het de leerlingen mogelijk hebben gemaakt een topprestatie te leveren.

Meer over KNAW

Jouw PWS inzenden?

Lever jouw profielwerkstuk bij KNAW in vóór 9 maart via deze link.

8 RIALTO FOR SHORT

Films in de breedste zin van het woord, dus ook videoclips en commercials kun je insturen voor Rialto for Short, een programma dat beginnende filmmakers de kans geeft hun werk aan het publiek én filmprofessionals te tonen. De datum van de volgende editie is nog niet bekend. De laatste prijs die Rialto uitreikte was een bedrag van duizend euro om een nieuw filmproject te kunnen financieren.

Meer informatie

9 VIVO NATUURFILMWEDSTRIJD

De nieuwe biologiemethode Vivo, het NIBI en EMS Films (makers van o.a. De Nieuwe Wildernis en Onder het Maaiveld) organiseren vanwege de Week van de biologie samen een wedstrijd voor alle middelbare scholieren in Nederland. Maak hiervoor je eigen natuurfilm van 1 minuut. De films worden beoordeeld door experts van EMS Films, ThiemeMeulenhoff en NIBI. De drie beste films winnen leuke prijzen, zoals een bezoek aan Diergaarde Blijdorp, een Meet&Greet met de filmmakers van EMS Films en een hotelovernachting met diner op 2 juni in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee.

Meer over VIVO

Jouw film inzenden?

Lever je film in vóór dinsdag 23 mei via deze link.

En ook: KNAG AARDRIJKSKUNDE FILMWEDSTRIJD (inschrijving gesloten)

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) bestaat 150 jaar en viert dat met de landelijke filmwedstrijd voor leerlingen (vmbo, havo, vwo). Het thema is Jouw aarde - Jouw Nederland - Jouw omgeving. De opdracht aan leerlingen is om zo creatief mogelijk een aardrijkskundig onderwerp onder de loep te nemen. Inschrijven voor de KNAG Aardrijkskunde Filmwedstrijd is niet meer mogelijk.

Meer over KNAG-wedstrijd

Inspiratie nodig voor de Aardrijkskunde Filmwedstrijd van KNAG?

Ga naar handige tutorials en meer
Volg ons op