Docent Jasper Vreken over de perfecte film voor Maatschappijleer

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Wat maakt een film perfect voor een les maatschappijleer? We vroegen aan Jasper Vreken om zijn favoriet voor in de klas met ons te delen. Jasper is docent maatschappijleer op het Montessori Lyceum Amsterdam en projectleider binnen Documaken.nl.

“Wat ik met maatschappijleer wil bereiken, is dat leerlingen leren om de dingen van verschillende kanten te bekijken. Ik laat ze een werkstuk maken waarin zij eerst een mening geven over een maatschappelijk probleem en daarna de tegenovergestelde mening formuleren. De laatste gaan ze analyseren. Hoe komt iemand nou op een mening waar je het totaal niet mee eens bent? Om ze daar inzicht in te geven, gebruik ik Crips Strapped n Strong, een documentaire over een gang in Den Haag.

Je denkt bij de Crips aan Amerika, maar er is ook een “vertakking” in Den Haag. Crip staat voor Community Revolution in Progress. Geen naam waar je je een gang bij voorstelt, dat is al een interessant gegeven. De filmmakers, Joost van der Valk en Mags Gavan zijn een jaar, of twee jaar, met de gang opgetrokken. De Crips eisten: onze muziek moet in die documentaire, want wij willen de muziekkant op. En ten tweede: als wij vinden: dit moet je filmen, dan bellen we jou en jullie bellen ons niet. Die deal maakten ze. Crips is een levendige kijkbelevenis met titeltjes en snelle cuts, dus geen “talking heads-documentaire”. Je komt bij Crips thuis, gaat de buurt in.

" Met Crips begrijpen leerlingen waarom mensen ervoor kiezen een leven te leiden waar iedereen tegen is."

Jasper Vreken - Docent maatschappijleer

Een van de persoonlijkheden is Keylow, die houdt de boel bij elkaar en is ontiegelijk slim. Keylow belt de filmmakers als hij Main C. uit de bajes gaat halen en zegt over Main C.: “Hij zit net op de tweesprong.” Eigenlijk wil Main C. “bangen”; roven, stelen en dealen. “Maar,” vertelt Main C., “ik heb ook vier kids en de reclassering zegt: je moet nu kiezen. Je wordt een papa voor je kinderen en dan willen we een deal met je sluiten. Of je blijft in de gang en dan kunnen we niks voor je doen. Je ziet Main C. huilen en tegen Keylow zeggen: sorry, het liefst zou ik elke dag “bangen”, maar ik moet voor mijn kinderen gaan zorgen.”

Leerlingen kijken geboeid naar Crips, zo van: oké, die lui hebben echt veel meegemaakt. De documentaire neemt leerlingen mee in de realiteit van de Crips en toont het menselijke gezicht waardoor ze de vraag ‘Hoe komt dat, dat iemand vóór gangs is?’ genuanceerd kunnen beantwoorden. Ze begrijpen dat als je leven op een bepaalde manier verloopt en als je in een bepaalde situatie zit, je ervoor kiest om een leven te leiden waar iedereen tegen is. Ze begrijpen beter hoe mensen in elkaar zitten.”

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op