Filmeducatie Kennisdag 2025 | Amsterdam

Haal nu je ticket
Op vrijdag 13 juni 2025 vindt de landelijke Filmeducatie Kennisdag plaats voor leraren, filmmakers, opleiders, producenten, filmeducatie aanbieders, lesontwikkelaars en andere leden uit het netwerk. Het programma staat live!
Datum
Locatie Eye Filmmuseum
IJpromenade 1
Amsterdam
Categorie
Bijeenkomst
Bestemd voor
Netwerkleden

Een must voor ieder netwerklid, de jaarlijkse Filmeducatie Kennisdag! Dit jaar vindt deze plaats op vrijdag 13 juni in Eye Filmmuseum, Amsterdam. Op de landelijke Kennisdag delen we informatie, kennis, tips en trends met elkaar en laten we elkaar zien wat het netwerk allemaal in huis heeft.

De Kennisdag is speciaal voor leden van Netwerk Filmeducatie: van programmering tot marketing tot directie. Je volgt een door jezelf (vooraf) samengesteld programma en kiest drie onderdelen uit de in totaal vijftien workshops en kennissessies. Van filmeducatie in het speciaal onderwijs en het monteren van videoclips tot creatief brainstormen: er komt van alles voorbij! Je kunt je ook voor één onderdeel inschrijven. Aanmelden kan t/m 8 juni.

Aanbieder

Netwerk Filmeducatie

Programma

We ontvangen je graag vanaf 9.15 uur met een lekker kopje koffie en starten gezamenlijk om 10:00 uur in Cinema 1 met een welkom door onze host Zoë van der Kust (educatie LantarenVenster), gevolgd door een inspirerende keynote van Job Roggeveen (Job, Joris en Marieke). Daarna zijn er drie rondes met workshops en kennissessies. Tussendoor lunchen we en om 16.45 uur sluiten we gezamenlijk af en praten we na met een drankje.

09:15 - 10:00

Inloop met koffie en thee

10:00 - 11:00

Welkom + keynote

11:00 - 11:30

Pauze met koffie en thee

11:30 - 12:45

Ronde 1 - workshops en kennissessies

12:45 - 13:45

Lunch

13:45 - 15:00

Ronde 2 - workshops en kennissessies

15:00 - 15:30

Frisje/koffie/thee

15:30 - 16:45

Ronde 3 - workshops en kennissessies

16:45 - 18:00

Afsluiting + borrel

Keynote spreker: Job Roggeveen (Job, Joris en Marieke)

Hoe maak je de kijker aan het lachen én zet je deze tegelijkertijd aan het denken over serieuze thema’s? In zijn keynote onthult Job Roggeveen van het befaamde animatietrio Job, Joris en Marieke hoe ze dat deden met de korte film Quotum. Aan de hand van deze humorvolle en verrassende animatie laat hij zien hoe complexe en absurde vraagstukken op een toegankelijke manier in beeld gebracht kunnen worden. Juist die combinatie van luchtigheid en diepgang maakt de film perfect inzetbaar in het onderwijs.

Laat je inspireren door het creatieve maakproces van Job, Joris en Marieke en ontdek hoe animatie kan helpen om de meest lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. Lees het interview met Job >>

Workshops en kennissessies

Ronde 1

Het verhaal van de maker: Martijn Blekendaal - kennissessie

De nieuwe jeugddocumentaire van MARTIJN BLEKENDAAL: The Invisible Ones is een superheldenfilm over mensen die als kind het vermogen hebben ontwikkeld om onzichtbaar te zijn. Omdat ze bijvoorbeeld te maken kregen met mishandeling, of moesten onderduiken of vluchten.

De regisseur neemt de deelnemers van deze sessie mee in het maakproces en vertelt over het Manifest dat hij publiceerde na zijn vorige film: De man die achter de horizon keek. Want wat maakt een jeugddocumentaire een jeugddocumentaire? Hij deelt zijn successen en uitdagingen bij het maken van verhalen voor de jeugd.

>> Voor netwerkleden die benieuwd zijn naar het maakproces van een jeugddocumentaire en alles dat daarbij komt kijken.

Film in het speciaal (basis)onderwijs - kennissessie

Hoe kun je film inzetten in het speciaal onderwijs? Filmleraar van het jaar 2024/2025 NICHEL JANSSEN van SBO de Diamant in Geleen weet dat als geen ander. Als leerkracht van groep 7/8 vertelt hij over zijn ervaringen en deelt hij best practices met de deelnemers.

Want wat werkt wel en wat vooral niet in het speciaal onderwijs? Waar zit dat verschil met het regulier onderwijs? Door zijn tips en tricks raak je misschien wel geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan met film binnen het s(b)o!

>> Voor leraren uit het (speciaal) basisonderwijs en anderen die zich bezig (willen gaan) houden met het speciaal onderwijs.

Inclusieve communicatie - workshop

Natuurlijk wil je met jouw communicatie-uitingen je doelgroep bereiken en zo min mogelijk mensen uitsluiten. Toch gaat veel communicatie nog voorbij aan heel wat mensen die deel uitmaken van onze samenleving. Taal, beeld, toon, moment: allemaal keuzes die bepalen of je mensen wel of niet bereikt. 

Wat is precies het belang van inclusieve communicatie en wat kan jouw rol daarin zijn? Tijdens deze workshop geeft THAMAR KEMPEES je tips & tricks voor inclusievere communicatie en opent ze jouw ogen voor je eigen unconscious bias.

>> Voor marketing- en communicatiemedewerkers en andere netwerkleden die veel communiceren met hun doelgroep.

Filmeducatie en het jonge kind: spelen met film - workshop

In deze inspirerende en actieve sessie ga je aan de slag met filmeducatie voor de allerjongsten. De workshop wordt verzorgd door FLOOR MULDER van Taartrovers, ontwikkelaar van speelse filmprogramma’s voor het jonge kind.

Spelen met Film geeft een introductie in filmeducatie voor kleuters. Je leert waar je geschikte films kunt vinden en welke lessen je daaraan kunt verbinden. Maar je gaat ook zelf aan de slag met filmlessen en materialen. Zo ervaar je hoe je op een speelse manier kinderen film laat ontdekken met alle zintuigen. Tenslotte krijg je tips mee, zodat je wat je hebt geleerd direct en eenvoudig kan toepassen. 

>> Voor leraren primair onderwijs en filmeducatie-aanbieders die werken met jonge kinderen.

Gesprekken begeleiden met filmfragmenten - kennissessie

In deze interactieve sessie ontdek je hoe je gevoelige fragmenten kunt gebruiken in jouw klas of setting. Niet als los moment, maar als bewust begeleid leerproces waarin je oog hebt voor reacties, verhoudingen en je eigen rol als begeleider. Trainer CRYSTAL HASSELL doet dit aan de hand van een fragment uit: A Class Divided. Samen met haar sta je stil bij drie kernvragen: Op wie richt jij je begeleiding? Welke rol neem je zelf in? Wat werkt wél (en wat juist niet)?

Let op: Er worden thema’s als racisme, uitsluiting en macht aangeraakt. Dat kan ongemakkelijk of confronterend zijn. Je bent welkom om deel te nemen op een manier die past bij jouw grenzen, tempo en ervaring.  

>> Voor iedereen in onderwijs of educatie die zoekt naar stevigheid, nuance en houvast bij het begeleiden van gevoelige gesprekken.

Ronde 2

Het verhaal van de maker: Steven Wouterlood - kennissessie

Hoe maak je een film voor een jeugdig publiek? Regisseur STEVEN WOUTERLOOD (Koningsdag, Alles Magneemt je in deze sessie mee in zijn maakproces en laat hierbij fragmenten uit zijn films zien. Hij zal uitgebreid ingaan op de totstandkoming van zijn succesvolle boekverfilming Mijn bijzonder rare week met Tess. Want hoe maak je van een boek een film? Wat komt daarbij kijken? Zeker weten dat je geïnspireerd uit deze sessie komt en zin hebt om die film (weer) te zien! 

>> Voor netwerkleden die benieuwd zijn naar het verhaal achter een jeugdfilmproductie en de totstandkoming van een boekverfilming en alles dat daarbij komt kijken.

De kracht van je netwerk - workshop

Hoe benut je in jouw werk de kracht van het netwerk? Tijdens deze workshop zetten JOLIJN PETERS en JEFFREY DEELMAN van Filmhub Noord verschillende vraagstukken uit de praktijk centraal en maken ze volop gebruik van de denkkracht van de deelnemers. Maak kennis met een onderzoekende aanpak die je helpt om bewuster en betekenisvoller met filmeducatie aan de slag te gaan. Dit inspirerende duo past deze aanpak enthousiast en met succes toe bij Filmhub Noord, leer van hun succesvolle ervaringen!

>> Voor alle netwerkleden die de onderzoekende en participatieve werkvorm van Filmhub Noord al doende willen leren kennen. 

Film als schoolvak door SLO - kennissessie

In deze interactieve sessie vertelt JANSJE MEIJMAN van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) je meer over de rol die SLO speelt in de ontwikkeling van het curriculum van de kunstvakken in het voortgezet onderwijs. En ze vertelt over de herziening van de vakkenstructuur van de kunstvakken - film als nieuw schoolvak. Jansje nodigt de deelnemers ook uit om mee te denken over enkele hot topics die momenteel spelen rond het ontwikkelen van film als eindexamen-/schoolvak. Denk je mee?

>> Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de totstandkoming van het nieuwe kunstvak film in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Digitaal geletterd in de pabo met filmeducatie - kennissessie

Hoe kun je filmeducatie inzetten in jouw pabo om te werken aan de nieuwe kerndoelen digitale geletterdheid? Die vraag staat centraal in deze sessie van het leernetwerk filmeducatie pabo’s. Lerarenopleiders TJEERD DIJKSTRA en MICKEY TOUWSLAGER laten je ervaren waarom filmeducatie zo geschikt is om je studenten kritisch te leren kijken en maken. Verwacht een sessie vol inspiratie en praktijkvoorbeelden, waarin je zelf ook met een werkvorm aan de slag gaat en daarop reflecteert.

>> Voor wie lesgeeft aan de pabo natuurlijk, maar ook voor andere lerarenopleiders, leraren, filmhubmedewerkers en iedereen die verder aan de slag wil met de nieuwe kerndoelen voor digitale geletterdheid.

Monteer je eigen videoclip - workshop

Kijk, knip en remix! Mocht je montageprogramma’s een beetje spannend vinden, met deze creatieve workshop stap je daar zo overheen! Je maakt kennis met een professioneel edit-programma (Adobe Premiere Pro) en gaat aan de slag met oude filmfragmenten uit de filmcollectie van Eye.

Onder begeleiding van twee ervaren FILMDOCENTEN ga je in groepjes experimenteren met het archiefmateriaal en maak je je de techniek eigen. Ga aan de slag en ontdek zelf de kracht van montage!

>> Voor alle netwerkleden die er niet eerder aan toekwamen maar graag willen leren monteren en de kracht van montage zelf willen ontdekken.

Ronde 3

Hein de scholen in! Verhaal van producent & lesontwikkelaar - kennissessie

Wat kun je als producent doen als je voor jouw film (of serie) ook een mooie plek ziet in het onderwijs? IRIS OTTEN en NATHALIE VAN DER BURG van Juliet (at Pupkin) delen hun ervaringen over de ontwikkeling van jeugdseries en de kansen die ze voor de serie Hein zagen voor het onderwijs.

Maar wie ontwikkelt dan vervolgens het lesmateriaal? En hoe krijg je het de scholen in? ANKE BROKERHOF van Creathlon vertelt over de totstandkoming en distributie van het lespakket: 'Kracht van Hein’ en geeft producenten handige tips mee.

>> Voor producenten, ook interessant voor distributeurs en lesontwikkelaars. Na afloop wordt de ‘routekaart‘ gepresenteerd, een schema dat Netwerk Filmeducatie i.s.m. tal van producenten heeft samengesteld om producenten beter wegwijs te maken in het filmeducatielandschap.

Film in je kunstvak: hoe ziet dat eruit? - kennissessie

Film wordt een keuze-eindexamenvak! Een mijlpaal, maar ook een uitdaging. Met welke vaardigheden, kennis en middelen ben je straks startbekwaam als filmdocent? Hoe moet die opleiding tot filmdocent eruit zien? Welke kansen, mogelijkheden en uitdagingen komen we tegen in de lerarenopleidingen in de kunstvakken?

In dit panelgesprek gaan vier experts uit het curriculum-, opleidingen- en beroepenveld (MALU SANDERS, IRIS ESCHEL, CORMAC BURMANIA en KATHELIJNE DE WIT) met elkaar praten over dit belangrijke onderwerp. Luister je mee?

>> Voor leraren in de kunstvakken in het voortgezet onderwijs, leraren-in-spe, lerarenopleiders en filmhubmedewerkers die met het voortgezet onderwijs in de kunstvakken te maken hebben.

Rake filmgesprekken voeren met Kijk & Vertel - kennissessie

In deze interactieve inspiratiesessie van JOBBE HOLTES maak je kennis met Kijk & Vertel. Een krachtige, toegankelijke methode om samen te kijken, te luisteren en betekenis te geven aan film. Met simpele, doordachte vragen ontstaat ruimte voor meerstemmigheid en persoonlijke perspectieven.

Je ervaart zelf hoe het werkt, krijgt inzicht in de opbouw van de methode, en ontdekt hoe je als gespreksleider kunt vertragen, verdiepen en verbinden. Op een manier die bij jou past. Kijk & Vertel gaat je helpen om de verhalen van je groep of klas echt naar boven te halen.

>> Voor leraren, filmvertoners, aanbieders en moderatoren die op zoek zijn naar meer verdieping, gesprek en verbinding in hun klas, groep of publiek.

Hollywoodfilms maken met AI - workshop

Maak in deze workshop met behulp van de nieuwste AI-tools je eigen Hollywood-waardige film! ELSBETH VAN NOPPEN (Digital Playground) en ELLENOOR BAKKER (Bekijk ‘t) nemen je mee in het schrijven van effectieve prompts, het creëren van consistente karakters en het maken van verschillende scènes met AI. Speelt je verhaal zich af op een verre planeet? Is de hoofdrol voor een vliegende robot auto?

Deze workshop belicht de mogelijkheden van AI, met aandacht voor de veelzijdige toepassingen, uitdagingen en ethische kwesties. 

>> Voor netwerkleden die meer willen leren over de veelzijdige toepassingen van AI als creatieve partner, voor hun eigen gebruik of om anderen daarin te onderwijzen of ondersteunen.

Brainstorm buiten de box - workshop

Leer standaard denkpatronen doorbreken en leer om écht creatief te denken! Hoe dan? Dat gaat FRISO VISSER van Brain Fuel je haarfijn uitleggen in een interactieve workshop met directe handvatten om de volgende dag mee verder te gaan. Ontdek hoe creatief jouw brein is, leer technieken om dit bij jezelf en je collega’s aan te wakkeren en ontdek methodes die ervoor zorgen dat je brainstorms bouwt als de beste. Brainstormen met je collega’s zal na deze sessie nooit meer hetzelfde zijn!

>> Voor marketing- en communicatiemedewerkers en andere netwerkleden die op een andere manier willen leren brainstormen om er meer uit te kunnen halen.

Boek nu jouw favoriete workshops en kennissessies, VOL=VOL

Oké, doe ik!

Deel evenement op
Volg ons op
s