Nederland vanuit het perspectief van vier nieuwkomers: met een humoristische maar pijnlijke blik reflecteren zij op hun positie binnen de Nederlandse samenleving en hoe zij zich behandeld voelen.
De 43-jarige filmmaker Niki Padidar, die zelf op haar zevende Iran verliet, laat door de ogen van haarzelf en de Somalische Khadija (die al 27 jaar lang een ‘nieuwkomer’ is), de Engelse Sophia en Hannah uit Oekraïne zien hoe zij het nieuwe leven in Nederland, waar ze dagelijks ongewild reacties oproepen, ervaren. Doordat de blikken constant op hen gericht zijn ervaren zij een vervreemding van henzelf. Maar wanneer de hoofdpersonen terug gaan kijken, word je als kijker langzaam bewust van je eigen blik en voel je wellicht steeds meer hoe het is om bekeken te worden.
Aan de slag met deze documentaire?
Deze documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De documentaire kan in de klas behandeld worden onder de thema's racisme en discriminatie. De documentaire laat zien hoe het voelt om in een andere wereld terecht te komen. Van rijk naar arm, van de norm naar de ander en van gezien tot bekeken. Het kan ook een oefening zijn voor leerlingen om op een kritische manier naar de documentaire te kijken. Wat is de waarheid? (Maakt het een verschil dat de luchthaven waar Niki een incident had eigenlijk niet op Schiphol was maar in Polen?) Wat is jouw belevenis na het kijken van de documentaire? Schetst de documentaire een objectief en op feiten gebaseerde ervaring? Hoe genuanceerd zijn de hoofdpersonen in de documentaire? Wat zouden je leerlingen tegen hen zeggen?
IDFA lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld dat inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.
Let op: dit lesmateriaal is niet specifiek ontworpen voor het vak Nederlands, maar de film is daarvoor wel inzetbaar. Kijk op deze pagina voor inspiratie voor geschikte films en (algemeen) lesmateriaal: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.
Thema | Racisme / discriminatie, Identiteit |
Filmkenmerken | > 61 minuten |