Zes leraren in de race voor landelijke titel Filmleraar van het Jaar ‘23/24

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Zes docenten uit het primair en voortgezet onderwijs komen in aanmerking voor de titel Filmleraar van het Jaar 2023/2024. De leraren komen uit het hele land en werden gekozen door een regionale vakjury van onderwijsspecialisten. De landelijke winnaar wordt bepaald door zowel publieksstemmen als een vakjury. Stemmen kan tot en met 15 januari via dit stemformulier

Jongeren kijken dagelijks naar films en bewegende beelden, op hun telefoon, op televisie, op hun iPad of in de klas. Ondanks deze alomtegenwoordigheid heeft filmeducatie nog geen vaste plaats veroverd in het onderwijs. Daarom spelen leraren die jongeren wél begeleiden in het medialandschap, een cruciale rol. Om extra nadruk te leggen op dit belangrijke werk, is zes jaar geleden de wedstrijd Filmleraar van het jaar in het leven geroepen.

Projectleider Netwerk Filmeducatie Margreet Cornelius:
"Met grote trots kijk ik naar deze zes finalisten. Dit jaar hebben we opvallend veel aanmeldingen ontvangen, niet alleen vanuit het basisonderwijs, maar ook vanuit diverse vakgebieden. De finalisten laten op hun eigen unieke manier zien hoe film lesmateriaal en leerlingen kan verrijken met inzichten op het gebied van techniek, wetenschap, andere culturen, persoonlijke voorkeur en het vermogen om emoties uit te drukken. Het is daarom een bijzonder populair middel om kennis op te doen, vaardigheden te verwerven en je wereldbeeld te ontwikkelen - precies wat onderwijs beoogt!"

De finalisten

  • Regio Noord - Chris Beijer - Leerkracht groep 6 op de Leeuwarder Schoolvereniging in Leeuwarden

  • Regio Noord-Holland - Remon Klik - Docent Biologie op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam

  • Regio Oost - Elly de Bruin - Docent Theater & Film op NSG Groenewoud in Nijmegen

  • Regio Midden - Astrid van der Knaap - ICCer en leerkracht groep 5 op RKBS De Stek in Houten

  • Regio Zuid - Jessica van der List - Docent CKV op het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee

  • Regio Zuid-Holland - Roald van der Laan - Leerkracht op SOL De Bron in Hendrik-Ido-Ambacht

    Lees hier meer over de finalisten

Film als basis

Steeds meer leraren gebruiken film in hun lessen om leerlingen te helpen beelden beter te begrijpen. Ze verrijken hun curriculum door film te gebruiken om complexe onderwerpen, zoals klimaatverandering, oorlog, genderdiversiteit en racisme, te bespreken. Bovendien motiveren ze leerlingen om boeken te lezen na het bekijken van een verfilming, of om geschiedenis beter te begrijpen. "Mijn leerlingen onderzoeken aan de hand van archiefstukken hoe Gouda eruitzag in de Middeleeuwen en maken daar vervolgens een documentaire over. Op die manier komt de geschiedenis echt tot leven," aldus Mark Hagenaars, docent geschiedenis en filmleraar.

Vakjury

De vakjury zal de lessen van de zes finalisten beoordelen en hen ondervragen over hun aanpak, visie en motivatie. Dit jaar bestaat de jury uit filmmaker en acteur Idriss Nabil (jeugdserie Kabam!), onderwijsjournalist van Het Parool Raounak Khaddari, Filmleraren van het Jaar 2022 Dorien Nannes en Maud Jacobs, CKV-docent en gecertificeerd filmdocent Kathelijne Bijlsma en Xander Overwater, wiens documentaire als profielwerkstuk de winnaar was van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (non-fictie bovenbouw).

Ook ouders, collega’s en vrienden kunnen meebepalen wie Filmleraar van het Jaar wordt. Hun stemmen tellen voor een zesde mee. Stemmen kan via dit formulier, tot en met 15 januari. De Filmleraar van het Jaar 2023/2024 wordt tijdens een feestelijk verkiezingsevenement op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) op 31 januari bekendgemaakt.

Prijzen

De winnaar zal gedurende één schooljaar het boegbeeld zijn voor filmeducatie in het onderwijs en mag deelnemen aan de enige post-hbo jaaropleiding filmeducatie genaamd "On the Movie," ter waarde van 3000 euro. Daarnaast ontvangt de winnaar een jaarabonnement op Cineville en een Nationale Bioscoopbon ter waarde van 250 euro. De nieuwe Filmleraar van het Jaar krijgt ook de kans om met de hele klas een filmtheater of filmfestival naar keuze te bezoeken. Bovendien zal de winnaar deel uitmaken van de jury voor de verkiezing van '24-25 en als "teacher in residence" bij Netwerk Filmeducatie aan de slag gaan om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om deze te delen met andere docenten.

Over de organisatie

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijkse verkiezing georganiseerd door Netwerk Filmeducatie en de zes regionale filmhubs, geïnspireerd door het Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. Met dank aan het International Film Festival Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, en Cineville.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op