Ontmoet de vakjury

De vakjury van Filmleraar van het Jaar bepaalt straks wie er met de titel Filmleraar van het Jaar '23/24 vandoor gaat. De uitreiking vindt plaats op 31 januari 2024 op International Film Festival Rotterdam.

1 november 2023 zijn de zes regionale winnaars bekend, dan mag het publiek stemmen maar gaat ook de vakjury volop aan de slag. Deze gaat in gesprek met de finalisten, beoordeelt een filmles op papier en kijkt mee met een les.

Wie deze experts zijn? Ontmoet ze alle zes!

Idriss Nabil

Idriss nam op zijn dertiende al de eerste stappen richting film en televisie. Na een aantal jaar als acteur gewerkt te hebben (o.a. als Meester Mo in de succesvolle kleuterdramaserie Kabam!), begon hij zich meer te richten op een rol achter de camera. Hij maakte een breed scala aan films en ontwikkelde een voorliefde voor energieke jeugdfilms. Als kind van een Kameroense vader en een Nederlandse moeder, brengt Idriss diverse en kleurrijke karakters tot leven in zijn films. Werkend met jonge acteurs, brengt hij serieuze thematiek aan het licht op een speelse, positieve manier zonder grip op de boodschap te verliezen. In 2022 studeerde hij af aan de Filmacademie.

Maud & Dorien

Dit leerkrachtenduo, werkzaam in de onderbouw van basisschool Laterna Magica, werd vorig jaar verkozen tot Filmleraar van het Jaar en hiermee wonnen zij een plekje in de vakjury van deze editie. De jury vond de werkwijze van Maud Jacobs en Dorien Nannes niet alleen artistiek, maar ook intellectueel en maatschappelijk heel waardevol. Dorien en Maud werken veel met animatie, ze hebben een speciale hoek ingericht waar hun jonge leerlingen stop motion filmpjes kunnen maken. Volgens de leerkrachten komen op deze manier leerlingen die niet zo goed zijn met woorden, zo veel beter tot hun recht.

Raounak Khaddari

Raounak is sinds 2018 journalist bij Het Parool en schrijft over alles dat met onderwijs en jongeren te maken heeft: over het lerarentekort, knelpunten op scholen en van schoolbesturen en over mooie initiatieven in het onderwijs. Ook is ze schrijver van het boek Even Goede Vrienden, dat gaat over hoe vriendschap (niet) werkt. Ze heeft een grote liefde voor boeken en film en zwaait veelvuldig met haar Cineville-pas.

Xander Overwater

Xander won met zijn profielwerkstuk documentaire 'LHBTQIA+ representatie in film en media' de eerste prijs op het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (non-fictie bovenbouw) en de tweede prijs op Camera Zizanio in Griekenland (categorie Europa, 16-20 jaar oud). Film heeft hem altijd al geboeid, dat begon toen hij op jonge leeftijd een DS met een camera kreeg waarmee hij simpele filmpjes kon maken. Daarna ging hij YouTube filmpjes kijken over alles dat je moet weten om zelf film te kunnen maken. Met al deze opgedane kennis kon hij vol vertrouwen zijn PWS documentaire maken op Porteum in Lelystad.

Kathelijne Bijlsma

Kathelijne is een bevlogen docent beeldende kunst in het voortgezet onderwijs en mag zichzelf ook officieel filmleraar noemen. Ze rondde de nieuwe post-hbo jaaropleiding 'On the Movie' in juni 2023 af aan de Breitner Academie in Amsterdam. De ervaren Kathelijne werkt al drieëntwintig jaar als docent beeldende kunst in het onderwijs in het oosten van het land. Ze geeft sinds 2022 les op het Eligant Lyceum in Zutphen en is hier tevens werkzaam als cultuurcoördinator.

Meer weten over Filmleraar van het Jaar?

Alles over de verkiezing lees je hier!

Volg ons op