Regionale winnaars Filmleraar van het Jaar 2023

Stem op je favoriet!

Maak kennis met de beste filmleraren van het land! Alle zes maken ze kans op de titel Filmleraar van het Jaar '23/24. Stemmen kon tot 15 januari. De vakjury gaat nu met deze kanjers aan de slag, beoordeelt een les van ze en gaat met ze in gesprek. 31 januari vindt de uitreiking plaats en weten we wie dé Filmleraar van het Jaar '23/24 wordt.

Vakjury '23/24

De vakjury van Filmleraar van het Jaar bestaat uit een zestal experts: van filmmaker tot onderwijsjournalist, van docent po tot vo. De jury bepaalt straks wie er met de titel Filmleraar van het Jaar '23/24 vandoor gaat. De uitreiking vindt plaats op 31 januari 2024 op International Film Festival Rotterdam. Bij zijn? Dat kan! Bestel je (gratis) kaartje!

Regio Oost: Elly de Bruin

Elly is docent Theater & Film en CKV op NSG Groenewoud in Nijmegen. De jury vindt haar een geweldige filmdocent. Leerlingen gaan op onderzoek uit naar hoe ze een film moeten maken én leren zichtbaar hoe film gemaakt wordt. Daarnaast ziet de jury dat er een duidelijke lijn en opbouw is in de manier waarop Elly aan de slag gaat met haar leerlingen film. Dat begint al in de onderbouw, met de bouwstenen die nodig zijn om film- en beeldtaal te begrijpen, waarna ze in de bovenbouw aan de slag gaat met de analytische laag. Het is duidelijk dat Elly op deskundige wijze film in haar lessen verwerkt én weet hoe ze leerlingen enthousiast en kundig maakt.

Elly in beeld

Regio Midden: Astrid van der Knaap

Als Interne Cultuurcoördinator bij RKBS De Stek in Houten enthousiasmeert Astrid het team en directie over filmeducatie en zorgt zij ervoor dat haar collega's aan de slag kunnen met filmlessen. Ook in haar eigen groep 5 gebruikt zij film om leerlingen bewust te maken van hoe beeldtaal werkt, en zet zij film in als middel om mooie en leerzame gesprekken met haar leerlingen te voeren. Het enthousiasme, de passie en de ambitie van Astrid is inspirerend en werkt aanstekelijk!

Astrid in beeld

Regio Noord: Chris Beijer

Chris Beijer staat voor de klas bij groep 6 van de Leeuwarder Schoolvereniging. Hij is een groot filmliefhebber en gebruikt film om zijn leerlingen mee te inspireren en te laten creëren. Muziekclips, korte films, lipdubs: ze maken het helemaal zelf. Volgens de jury springt het enthousiasme van de leerlingen en de leraar van deze films af. Ze zien hoe Chris de leerlingen in het proces technische trucs meegeeft, in beeld en geluid, en dat de leerlingen daar in zowel de opname als montage bewuste keuzes in maken. Film als pure expressievorm!

Chris in beeld

Regio Zuid: Jessica van der List

Jessica geeft CKV aan de bovenbouw (havo en vwo) op het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee. Voor de jury heeft Jessica zich bewezen als zeer goed onderlegde filmleraar, die met haar lesmateriaal de breedte van het medium opzoekt. Ze daagt leerlingen uit om bonuspunten te behalen door middel van filmgeschiedenis, stijlkenmerken en grappige weetjes. Het gaat Jessica echt om film als kunstvorm: ze is trouw aan het medium, de oorsprong ervan en de meerwaarde van beeldtaal voor jongeren!

Jessica in beeld

Regio Zuid-Holland: Roald van der Laan

Roald is leerkracht op SOL De Bron in Hendrik-Ido-Ambacht. Volgens de jury springt niet alleen zijn enthousiasme eruit, maar ook de grootsheid in zijn visie én in zijn aanpak. Met de eindfilms die hij elk jaar maakt lukt het hem om elke leerling te enthousiasmeren door zijn klas te betrekken in uiteenlopende rollen vóór en achter de camera. Zo geeft hij niet alleen elke leerling de kans om een bijdrage te leveren, maar toont hij leerlingen ook de diverse onderdelen binnen audiovisuele producties en bevordert hij kennis en samenwerking. Zowel op beleidsniveau als in de klas is hij een ambassadeur voor filmeducatie, dat maakt hem een terechte finalist!

Roald in beeld

Regio Noord-Holland: Remon Klik

Remon Klik begon 22 jaar geleden als biologiedocent op het HLZ in Amsterdam. In zijn biologieles maken leerlingen animatiefilms en reportages om concepten duidelijk te maken. Na het afronden van de filmopleiding bij SAE Amsterdam heeft hij een 3-jarig filmcurriculum opgezet. Dit bleek een groot succes, deze films hebben al vele prijzen gewonnen. Ook heeft hij mede de website documaken.nl ontwikkeld, die leerlingen begeleidt om een docu te maken. Hij heeft het enthousiasme en de kennis om het filmvak over te brengen en stimuleert leerlingen om creatief hun verhaal te vertellen. Filmeducatie vindt hij belangrijk, omdat je door film effectief kan communiceren en leerlingen een stem geeft om te laten zien wat ze echt belangrijk vinden.

Remon in beeld

Meer weten?

Via deze link vind je alle info over de verkiezing Filmleraar van het Jaar '23/24, van prijzen, procedure, partners tot vakjury!

Altijd als eerste op de hoogte van het laatste filmeducatie nieuws? Met tips voor films en lessen? Dat kan!

Schrijf je in voor onze po of vo nieuwsbrief!

Volg ons op
s