Docent Vera Hageman: "Samen met enthousiaste collega's wordt de pws-docu een succes op je school"

Leestijd ca. 4 minuten

Vera deelt best practices over hoe je het profielwerkstuk in documentaire-vorm bij jou op school introduceert.

Op de school van docent Vera Hageman maken dit jaar maar liefst 50 leerlingen (19 groepjes) hun pws in de vorm van een documentaire. Sinds zeven jaar maakt Vera haar havo- en vwo-leerlingen warm voor deze mogelijkheid, waarvan twee jaar op de school waar ze tot op heden werkzaam is; Porteum in Lelystad.

Vera begeleidt pws-docu's voor het vak kunst, maar leerlingen maken ze ook voor Duits, biologie, wiskunde en maatschappijleer. Vera: "Bij alle profielen kun je een pws maken in docu-vorm." Het initiatief om de docu-vorm actief onder de aandacht te brengen op het Porteum kwam van Vera die mede-oprichter is van Stichting Documaken.

Vera: "Mijn ervaring is dat als je leerlingen enthousiast krijgt en er eenmaal documentaires op je school worden gemaakt, steeds meer collega's zeggen: nou, lijkt mij ook wel wat om een documentaire te begeleiden in plaats van alleen schriftelijke werken. Zo bouw je een groepje docenten op die het hartstikke leuk vindt om te doen."

9 best practices van Vera om de pws-docu op jouw school te introduceren

1 Bekijk een voorbeeld met leerlingen

Vera: "Je kunt dit introductiefilmpje samen bekijken. Of kies voor een winnende pws-docu van de vorige jaren (te vinden via documaken.nl)."

Met een pws-docu kunnen leerlingen een verhaal vertellen over een onderwerp dat ze belangrijk vinden en laten zien dat ze in staat zijn om dat te doen door middel van beeld en geluid. Vera: "Vertel ze dat je een fantastisch mooie ontwikkeling doormaakt. Je haalt je informatie niet alleen uit boeken, maar gaat de wereld in. Je doet research, interviewt experts en verwerft nieuwe inzichten bij je onderwerp. Dat is leuker dan schrijven achter je laptop!"

Leerlingen van het Porteum hebben voor een documentaire over het slavernijverleden een nazaat van een plantage-eigenaar kunnen interviewen en ook een afstammeling van een tot slaaf gemaakte. Anderen maakten er een over het effect van hulphonden bij PTTS. Weer een ander groepje ging op zoek naar een wiskundige formule waarmee je efficiënt een bepaald model zonwering kunt bouwen. "Uiteindelijk heb je een mooie film die je aan familie en vrienden kunt laten zien."

2 Bied de optie gewoon aan

Breng het naar leerlingen met de vraag 'Wie heeft er interesse?'. Daarmee verschuif je het eigenaarschap naar hen. "Je zult merken dat ze zelfstandig functioneren. De rol van jou als docent blijft het inhoudelijk begeleiden van het onderzoek dat over jouw vak gaat, dat verandert niet."

3 Neem een kijkje op de website

Is het zo ver en ga je een enthousiast groepje begeleiden? Kijk dan eerst rond op de website Documaken.nl, die biedt ondersteuning waar je het nodig hebt. Je vindt er een complete leerlijn waar leerlingen grotendeels zelf aan de slag kunnen gaan. Je vindt er ook een opzet van het schriftelijk werk dat ze kunnen downloaden maar ook technische tips en tutorials. Voor docenten is een beoordelingsrubriek klaargezet en kun je tips vinden over de begeleiding van leerlingen. Vera: "De voorbeelden van documentaires zijn handig om te bekijken, want dan kun je echt zien wat het niveau is en wat je mag verwachten van leerlingen."

4 Laat ze hun eigen weg vinden

Vera: "Vaak denken leerlingen al te weten hoe je een film maakt, maar dat is niet altijd het geval. Je kunt leerlingen verwijzen naar de stappenplannen voor het vmbo-t en gl en havo/ vwo. Ze ontdekken hoe je begint, hoe je tot een onderwerp komt en handige tabellen voor je planning en meer."

Is een groepje leerlingen enthousiast, dan vinden ze daarmee hun eigen weg echt wel. Vera: "De meeste leerlingen maken hun docu met z’n tweeën of drieën. Ze krijgen er 80 uur voor, dus per persoon kunnen ze er aanzienlijk veel tijd insteken." Voor leerlingen en docenten die graag extra begeleiding krijgen bij het maken van pws-docu's op school biedt Documaken ook verschillende workshops aan.

5 Geef je op voor het gratis online filmuurtje

Tune in bij het gratis filmuurtje van Filmhub Midden, datum in mei of juni 2023 is binnenkort bekend. Filmdocent Jasper Vreken en Vera Hageman vertellen hoe je jouw leerlingen vooruit helpt bij het maken van een pws in docu-vorm. Je kunt ook contact opnemen met Documaken. "We kunnen advies geven. Een workshop is ook mogelijk, dan komen we bij je langs."

6 Zorg dat de docuvorm in de pws-voorlichtingsgids staat

Als de docu-vorm wordt opgenomen in de voorlichtingsgids van jouw school (voor leerlingen, met de uitleg wat een profielwerkstuk is, wat de planning is en de opties) wordt het een onderdeel van je curriculum. Vera komt ook altijd even aan het woord nadat de profielwerkstukcoördinator aan leerlingen de eerste introductie over de pws in de klas heeft gedaan.

7 Attendeer je leerlingen op pws-competities

"Het is een dubbele beloning om aan een competitie mee te doen met iets waar je zelf trots op bent! Je zit met veel mensen in een zaal en als mensen jouw film komen bekijken, is dat heel eervol- ongeacht of je nou een prijs wint of niet. Zo'n première is al een feestje!"

Pws in filmvorm inzenden voor competities? Bekijk het grote overzicht

Op de foto Remon Klik (filmdocent en docent biologie), Vera Hageman (kunstdocent), een winnaar van het Documaken Festival en Jasper Vreken (filmdocent).

7 tips van een winnaar

Leerling Daniel Shen geeft 7 tips voor jouw leerlingen. Vorig jaar viel Daniel twéé keer keer in de pws-prijzen.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op