The Shoelace. The Mute Series # 4. Andy Lambert (regie) (duur: 2 minuten)
Ultrakorte films
Absurd, tragikomisch, inventief: in The Mute Series, een reeks ultrakorte films van de Britse regisseur Andy Lambert, wordt een ironische blik geworpen op het leven van alledag, met als afsluiting een komische twist. In Stop wachten een fietser en een automobilist voor een stoplicht, tot het een van hen rood voor de ogen wordt. In Dress Code probeert een strandgast zich in haar badkleding te hijsen zonder zichzelf bloot te geven. En in Scene Stealer neemt oma de regie volledig in handen bij het maken van party pics.

Scene Stealer, The Mute Series # 17. Andy Lambert (regie) (duur: 2 minuten)
De kracht van de beperking
Begonnen in 2020, bestaat The Mute Series inmiddels uit 22 gratis online te bekijken 'microfilms' van rond de 2 minuten, die zich kenmerken door 3 vaste stilistische beperkingen:
1. geen dialoog
2. geen camerabewegingen
3. alles in één shot
Met een uitgekiende mise-en-scène en cameravoering doen deze vaak hilarische korte films in de verte denken aan het werk van Jacques Tati, maar ook aan de absurdistische films van Roy Andersson. Dat zijn grote namen, maar wat Andy Lambert laat zien is dat met een paar strakke, ogenschijnlijk eenvoudige beperkingen een universum aan verhalende mogelijkheden ontstaat.

Playtime (1967), Jacques Tati (regisseur)

About Endlessness (2019), Roy Andersson (regisseur)
Inspiratie voor in de les
Door hun korte lengte en vaste, herkenbare vorm passen de microfilms van The Mute Series heel goed in een kunst- of CKV-les. Bijvoorbeeld om begrippen zoals mise-en-scène en totaalkader uit te leggen. Of als opmaat naar het bespreken van filmmakers zoals de eerdergenoemde Jacques Tati.
Tegelijk zijn de drie beperkingen van Andy Lambert ook een helder en inspirerend kader voor een maakopdracht, waarin leerlingen zelf een eigen 'microfilm' maken. De beperkingen lijken in die zin ook wel een beetje op in de kunstdidactiek bekende Wicked Arts Assignments: 'complexe opdrachten' die draaien om een 'uitdagende beperking' en het creatieve en artistieke vermogen van leerlingen aanspreken.