In het kort
Mise-en-scene is alles wat voor de camera gebeurd en dus wat zichtbaar is in de film. De cameravoering en de mise-en-scene bepalen samen het beeld wat de kijker ziet. De mise-en-scene bestaat uit: kleur, set, decoratie, attributen en rekwisieten, kostuums en grime.
De term mise-en-scene komt uit de theaterwereld. Daar betekent het alle zichtbare elementen op het podium. In film betekent mise-en-scene ongeveer hetzelfde: alles wat voor de camera staat en dus zichtbaar is in de film. De cameravoering en de mise-en-scene bepalen samen het beeld wat de kijker ziet.
Er zijn 5 belangrijke elementen in de mise-en-scene :
Kleur: kleur wordt in beeld gebracht met kleurenfilters (cinematografie) en gekleurde objecten in de mise-en-scene. Lees hier meer over op de pagina kleur.
Set: de set is de locatie waar wordt gefilmd. (zie voorbeeld)
Decoratie: de vormgeving van de filmlocatie, denk aan meubels, lampen, behang, bloemen, glazen. Attributen en rekwisietieten zijn onderdeel van de decoratie. Attributen zijn objecten zonder belangrijke functie in het verhaal. Rekwisieten hebben een functie in het verhaal, zoals bijvoorbeeld de ring, in de film 'lord of the rings'. (zie voorbeeld) In de keuzes van de decoratie wordt de setting duidelijk. Setting is de tijd en ruimte waarin de actie van een film plaatsvindt.
Kostuum en grime: Een kostuum zijn de kledingstukken en accessoires die een personage draagt in een film. Grime is de make-up die gebruikt wordt. Het kostuum en de grime maken de persoonlijkheid en de status zichtbaar van het personage. Zie voorbeeld
Plaatsing van acteurs en objecten: het plaatsen van acteurs en objecten in de ruimte voor de camera. (zie voorbeeld) Meer informatie hierover is te vinden op de pagina compositie.
Hoe deze elementen in beeld worden gebracht heeft te maken met de compositie van deze elementen en de cameravoering.
Bekijk hier de voorbeelden
Voor de leerling
Bekijk de onderstaande filmvoorbeelden en maak de vragen:
Welke mise-en-scene elementen vallen je op? Schrijf per filmvoorbeeld 1 element op.
Wat was het effect van de mise-en-scene op jou? Schrijf achter elke element uit vraag 1 op wat het met jou deed.
Kies uit de volgende opties:
Je ervaarde de emoties van de personages
Je voelde de sfeer beter
Je begreep het verhaal, de locatie of de personages beter, omdat je informatie kreeg.
Anders, namelijk..Vergelijk tot slot de filmvoorbeelden met elkaar: zijn de mise-en-scene elementen hetzelfde? Was het effect op jou hetzelfde?
Sweeney Todd (2007)
De moordlustige barbier Todd, die in negentiende-eeuws Londen, met zijn buurvrouw bloedig wraak neemt op degenen die ooit zijn levensgeluk verwoestten.
Bekijk een scene uit de filmMy Fair Lady (1964)
Eliza Doolittle is een Londense bloemenverkoopster met een onelegant Cockney-accent. Als linguïst professor Henry Higgins en zijn vriend kolonel Pickering haar horen praten, verklaart Higgins van Eliza binnen zes maanden een echte lady te kunnen maken, alleen maar door haar spraak aan te passen. Natuurlijk wordt Eliza een dame, maar Higgins zal ondervinden dat zij niet zomaar een proefkonijn is.
Bekijk hier een scene uit de filmLesidee
Maak een moodboard voor de mise-en-scene van dit verhaal:
Er was eens een uitvinder die een charmante jongeman creëerde die hij Edward noemde. Maar de uitvinder stierf voordat hij Edward helemaal afgemaakt had, waardoor hij scherpe metalen scharen als handen had. Edward was verdrietig en alleen totdat een vriendelijke consulente hem uitnodigde om met haar gezin in het fantasieland Suburbia te wonen.
Bekijk vervolgens de trailer: Edwards scissorhands.