Remco Efdé: "Als Eye's museumdocent bezoek ik basisscholen in mijn eigen regio"

Leestijd ca. 3 minuten

Remco Efdé bezoekt als gastdocent van Eye Filmmuseum volop basisscholen in Friesland en Noord-Holland.

Jij bent veel te vinden op basisscholen in je eigen regio.

“Klopt! Eye presenteert vernieuwde gastlessen voor basisscholen in heel Nederland. De gastlessen zijn een succes, met gigantisch veel aanvragen. Mijn werkgebied is Noord-Holland en Friesland. Zelf woon ik in Noord-Scharwoude en ik kom oorspronkelijk uit Leeuwarden. Het voordeel daarvan is dat je de ontwikkelingen in de omgeving kent. Al snel ontstaat er een leuk gesprek, met zowel docenten als leerlingen. Je spreekt dezelfde taal, kent de humor en cultuur waardoor je met elkaar ‘levelt’.”

Wat kunnen we van de gastlessen verwachten?

“Met de vier gastlessen voor verschillende jaren kan een hele basisschool filmles krijgen.

Een koffer vol film voor groep 1 en 2 heeft een speels karakter terwijl je er toch veel mee bereikt. Ik kom de klas binnen met een rood koffertje vol objecten die iets te maken hebben met de korte films die we samen kijken. De kinderen raden en associëren: welke objecten horen bij welke films? Ze staan stil als een standbeeld, gaan lekker dansen en maken muziek."

De stopmotion-gastles Animeer je klas voor groep 3 en 4 is altijd weer een groot succes. We maken een verhaal over de stoelen in het lokaal waarop de kinderen ogen, brillen en monden aanbrengen. De leerlingen brengen de karakters tot leven en zien de film ontstaan op de tablets die ik meebreng.”

Groep 5 en 6 lost met Net als in de film challenges op waarbij ze slimme trucs ontdekken die filmmakers vroeger gebruikten. De korte kijk- en doe-opdrachten geven een goede indruk van wat er nodig is om een aansprekende film te maken en de leerlingen doen kennis op over filmgeschiedenis.

Met Film voor de toekomst voor groep 7 en 8 geven leerlingen zelf vorm aan scènes die op beelden over hun eigen school én uit Eye’s collectie zijn gebaseerd. Ze maken het storyboard, verzinnen dialogen en situaties. Het resultaat is een grappige, fantasierijke en verrassende filmcreatie om te bewaren voor de toekomst waarin ze zichzelf ook op beeld terugzien."

Hoe reageren leerlingen?

“Met Eye's gastlessen ontdekken leerlingen film op een verrassende manier en als museumdocent daag ik ze uit om actief bezig te zijn. Dat actieve zit 'm niet alleen in het dansen met kleuters, het oplossen van challenges en zelf film maken. Als museumdocent breng ik ook een levendig gesprek op gang.

Waarom word je zo blij van dit fragment, en wat maakt deze korte film spannend? Kinderen reageren echt heel goed op zulke vragen, want ze zijn enthousiast over wat ze zien en weten zelf ook verbluffend veel.

Tijdens de gastlessen verwoorden ze wat beelden nou eigenlijk met je doen en leren ze over beeldcultuur. Dus ze leren op een vermakelijke en spontane manier over film en krijgen ook bagage mee over beter leren kijken."

Remco Efdé is werkzaam in de regio's van Filmhub Noord en Filmhub Noord-Holland. De gastlessen voor basisscholen zijn te boeken via Eye Filmmuseum.

Boek een gastles van Eye Filmmuseum

Kinderen houden van film. En als je de nieuwsgierigheid van je leerlingen wil prikkelen en ze met deze kunstvorm aan de slag wil laten gaan, dan zijn de gastlessen van Eye Filmmuseum ideaal voor jouw leerlingen.

Ga naar overzichtspagina
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op