Filmles op afstand: opdrachten

Leestijd ca. 3 minuten

Oost

Filmhub Oost

Op zoek naar een korte filmopdracht die je gemakkelijk in de klas kunt uitvoeren? In dit blog hebben we verschillende mogelijkheden verzameld die je direct in de klas kunt inzetten. Wedden dat je alle leerlingen meekrijgt?

SHOTS

Iedere scène in een film of documentaire is opgebouwd uit shots. Deze shots vertellen samen met de volgorde van de scènes het verhaal. In een scene zitten meerdere shots.

  1. Bekijk een rustige scène uit een film waarin bijvoorbeeld een gesprek wordt gevoerd.

  2. Klap wanneer de camera van standpunt wisselt en er dus een nieuw shot begint.

  3. Voer de opdracht nog een keer uit. Maar kies nu een filmscène met juist veel actie bijvoorbeeld een gevecht in een actiefilm.

  4. Wat is het verschil tussen de twee fragmenten? Wanneer moet je vaker klappen?

NASPELEN VAN FILMSCÈNES

In de stijl van Kunst en Quartaine: kies je favoriete filmscène en kijk of je deze kan naspelen met maar 3 attributen. Schat het juiste camerastandpunt in en benader zo goed mogelijk de houding, uitdrukkingen en tekst van de personages. Even oefenen en filmen maar.

MAAK JE EIGEN VERHAALLANTAARN

Knutsel een kleine filmprojector en maak een schimmenspel van licht met dit werkblad van Cinekid. Je tekent scenes op een transparant wiel en daardoor ontstaat er een filmrol. Zaklamp erop en je krijgt een prachtig schaduwspel.

FILMPOSTER MAKEN

Filmklassiekers zoals The Wizard of Oz (1939) hebben door de jaren heen veel verschillende filmposter gehad.

1. Bekijk een aantal versies en ga op zoek naar de verschillen. Wat valt je op?

2. Maak nu een nieuw filmposter ontwerp voor deze filmklassieker.

Hoe kan je in 2020 mensen verleiden om deze film te gaan zien?

VERFILM EEN ZIN

Geef iedereen een zin om te verfilmen zonder dat er in het filmpje wordt gepraat. Bijvoorbeeld De leerlingen in de klas schrikken wanneer de deur plots opengaat.

Als extra opdracht moet de zin gefilmd worden vanuit een bepaald camerashot:

TOTAAL- Je ziet de acteurs en hun omgeving volledig MEDIUM- Je ziet de acteurs tot hun middel CLOSE UP- je ziet het gezicht en de gevoelens van de acteurs.

Deel de gemaakte filmpjes digitaal met elkaar en bespreek samen: Welke shots je het beste vind werken. Wanneer zou je een close up gebruiken? Welke shots herken je?

SCHRIJF EEN FILMTITEL MET EMOJIS

🌊💡🌊 Welke filmtitel is dit? Vraag leerlingen om 3 filmtitels te schrijven met alleen emojis. Welke emojis kies je om een film te verbeelden? Verzamel alle ingestuurde emoji titels en hou samen een mini film quiz.

MAAK EEN TUTORIAL

Geef iedere leerling een item uit recent behandelde lesstof, bijvoorbeeld het begrip stereotype of de werking van zwaartekracht. Iedere leerling maakt een instructiefilmpje (tutorial) over dit item. Laat de leerlingen niet alleen brainstormen over hoe ze de informatie helder en duidelijk kunnen verbeelden, maar laat hen ook nadenken over welke camera shots ze gaan gebruiken in hun filmpje. Door shots af te wisselen hou je namelijk de aandacht van de kijker vast:

TOTAAL: Je ziet de acteurs en hun omgeving volledig.

MEDIUM: Je ziet de acteurs tot hun middel.

CLOSE UP: Je ziet het gezicht en de gevoelens van de acteurs.

MAAK EEN FILMPROJECTOR

Zelf een filmprojector maken moeilijk? Niet met dit stappenplan van het Klokhuis. Zorg dat je een schoendoos, vergrootglas en smartphone bij de hand hebt en tover thuis om tot een bioscoop.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s