Lerarenworkshop: over sociale media, filmeducatie en mediawijsheid

Leestijd ca. 3 minuten

Oost

Filmhub Oost

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. TikTok, Snapchat, Instagram en Facebook. Ook leerlingen zijn er niet van weg te slaan. Maar is dat nou wel zo veilig? Juf Sanne en Meester Stefan uit Overijssel maakten een workshop over de positieve en negatieve kanten van sociale media, filmeducatie en mediawijsheid.

Even voorstellen
Juf Sanne is lerares op de St. Petrussschool in Hengevelde. Meester Stefan is leraar op de bassischool de Vonder in Borne. Op zijn Tiktok- en Instagram account maakt hij filmpjes samen met zijn leerlingen.

Op hun Tiktok- en Instagram accounts maken ze ludieke video’s over situaties die zich afspelen op de basisschool. Van sketches over typische situaties met leerlingen tot muzikale dansjes. Ze maken educatieve content over verschillende onderwerpen in het onderwijs. Zo leren ze leerlingen op die manier handige ezelsbruggetjes. Verder leren ze hun leerlingen hoe ze zelf filmpjes kunnen maken.

Waar gaat jullie workshop over?
In de workshop vertellen Stefan en Sanne ook over de inzet filmeducatie. Zo vertellen ze jou hoe je films kunt analyseren in de klas. Maar ook wat het effect van geluid is op een scène. “Het belangrijkste is dat we ze gericht leren kijken naar films, waarna ze dat met hun leerlingen kunnen gaan doen als ze film kijken." Verder ga je in deze workshop ook film maken. Welke shots heb je en wanneer gebruik je die? Hoe bewerk je een video?

Een ander aspect is leerkrachten handvatten geven op het gebied van mediawijsheid. “Sociale is media niet meer weg te denken is uit onze samenleving”, vertelt Sanne. “We willen inzicht bieden in hoe je ermee om kunt gaan, in plaats van het te verbieden. Er zijn nog weinig methodes voor.” Ook de negatieve aspecten van sociale media, zoals pesten en spam, worden behandeld.

Waarom zijn jullie deze workshop gestart?
“Digitale geletterdheid is steeds belangrijker geworden. Leerlingen doen vaardigheden en kennis op die onmisbaar zijn in onze digitale samenleving. In het SLO heb je 4 verschillende domeinen binnen digitale geletterdheid. Mediawijsheid en sociale media, maar ook het gebruik van apparaten zoals de film-maak-sets, vallen daaronder.

Daarnaast sluit filmeducatie goed aan op vaardigheden als Taakoriëntatie, Systematisch werken, Samenwerkend leren, Communiceren, Leren plannen en Doelen stellen, waar we in het primair onderwijs vaak mee bezig zijn.” 

Wat hebben mensen geleerd na deze workshop?
“Ze weten wat mediawijsheid is en wat ze daaraan kunnen doen in de klas. Ze weten wat de voordelen zijn van filmeducatie. Welke vaardigheden leerlingen leren van filmeducatie, welke leergebieden en vormen er bestaan. Daarnaast hebben ze zelf ervaren hoe ze gemakkelijk films kunnen kijken of maken met behulp van de film-maak-set.”

Hoelang duurt de workshop?
De workshop duurt 1,5 tot 2 uur.

Voor wie is de workshop?
Voor mensen die werkzaam zijn in het onderwijs of de opleiding volgen tot leerkracht of docent.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor de workshop zijn €500,-

Hoe komen mensen met jullie in contact?
Via ons mailadres, filmworkshop-indeklas@outlook.com

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op