André is Filmleraar van het Jaar 2021 uit Regio Midden

Leestijd ca. 10 minuten

Maren

Filmhub Midden

Jaaaa, we hebben een winnaar! Een hele leuke! De Filmleraar van het Jaar 2021 van de regio Midden is André Broens (leerkracht groep 7/8 op Jenaplan Basisschool Laetare in Lelystad). Hij zal het de komende tijd opnemen tegen de afgevaardigden uit alle andere regio's.

 

André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film! Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film.

Filmhub Midden is dan ook vereerd dat André onze Filmleraar van 2021 is en we stellen je bijzonder graag aan hem voor!

Je bent de winnaar uit regio Midden! Hoe voel je je?

"Ja, ik vind het gewoon echt heel erg gaaf! Ik dacht altijd dat ik niet zo heel veel bijzonders deed met filmeducatie. Pas toen ik ging praten met anderen merkte ik dat ik wel echt veel deed met m'n leerlingen, dus om dan nu Filmleraar van regio Midden te zijn is echt kicken."

Waar komt jouw liefde voor film vandaan?

"Als kind vond ik film al ontzettend interessant. Toen ik 13 was kocht ik mijn eerste analoge videocamera met een echte filmstrip. Ik vond dat toen zo gaaf! Ik hou heel erg van de wereld bekijken door een camera: waar liggen de kaders, wat valt binnen een kader en wat valt erbuiten, waar beweeg je wanneer je camera naartoe... Ik maak nu nog steeds niet alleen binnen de klas film met mijn leerlingen, maar ik maak ook in mijn vrije tijd graag vlogs voor op mijn YouTube-kanaal. En vorig jaar heb ik een vierjarige opleiding op de Kunstacademie afgerond met als specialisatie: video!"

Waarom vind je het belangrijk dat leerlingen in aanraking komen met film?

"Ik merk dat het accent in het onderwijs vaak ligt op taal en rekenen, terwijl: film is óók een taal! Het is zo belangrijk dat je dingen leert zien en dat je ze die beeldtaal ook leert spreken. Ik merk ook dat leerlingen soms veel meer een beelddenker zijn dan een taaldenker. Dan lukt het ze bijvoorbeeld niet om een opstel of een verhaal te schrijven, maar kunnen ze het wel heel erg goed neerzetten als stripverhaal. "

Wat we zo bijzonder vinden, is dat jij film vakoverstijgend inzet. Jij doet echt van álles met jouw leerlingen, kun je daar iets over vertellen?

"Al vanaf 2005 werk ik met video in de klas. Soms met handvaardigheid, soms als presentatievorm, soms als verslaglegging, soms om iets uit te leggen. Ik laat ze voor Engels een lipdub maken, een bepaald concept dat ze hebben geleerd uitleggen in een clip, een gedicht visueel presenteren, animaties maken bij bestaande liedjes, geluid maken bij bestaande animaties, reclames onderzoeken en namaken, vloggen als boekbespreking... Ideeën genoeg! Het liefst doe ik iedere keer wat anders. Een topper vind ik zelf de clip over het (stoffelijk) bijvoeglijk naamwoord. "

Over Filmleraar van het Jaar 2021

In het hele land zijn steeds meer leraren betekenisvol bezig met lesgeven aan de hand van film. Hiermee helpen ze leerlingen beeld beter te duiden en begrijpen. Om meer aandacht te vragen voor filmeducatie en zo andere leraren te inspireren om film bewust te integreren in het lesprogramma, wordt voor de 4e keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd. In samenwerking met de zes regionale filmhubs maken alle regionale winnaars kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2021. 

De vakjury gaat de komende tijd met deze zes toptalenten aan de slag. De jury bestaat uit Filmleraar van het Jaar 2020 Bart Valkenier, regisseur van o.a de serie Klassen Sarah Sylbing, onderzoeker kunst -en cultuureducatie Emiel Copini en de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd, middelbare scholieren Lente IJsendijk en Malou de Kruijk. Tijdens de Nationale Onderwijsweek op 5 oktober, de Dag van de Leraar, maakt de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Meer weten over de zoektocht naar de Filmleraar van het Jaar? Of benieuwd naar de andere regionale winnaars?

Lees hier meer!
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op