Regionale winnaars 2021

Winnaar regio Oost: Sanne Assink

Sanne geeft les aan groep 6 op het RKBS Petrusschool in Hengevelde en is het voorbeeld van een leerkracht die inspeelt op de gemedialiseerde belevingswereld van kinderen. Sanne bedacht een plan en richtte haar eigen TikTok- en Instagramaccount op want: hoe kun je leerlingen nou beter mediawijs maken dan door er zelf actief gebruik van te maken? Zo betrekt Sanne leerlingen bij het bedenken, filmen en maken van de filmpjes en bespreekt ze in de klas filmpjes die leerlingen op het internet tegenkomen.

Winnaar regio Midden: André Broens

André is leerkracht groep 7 en 8 op basisschool Laetare in Lelystad en is een filmleraar pur sang. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel en film om samenwerken te stimuleren. Als filmleraar wil André leerlingen filmvaardig maken, zodat zij zichzelf leren uitdrukken middels film. Het is daarbij bijzonder dat André als filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je nog niet veel tegen.

Winnaar regio Zuid-Holland: Caroline de Nerée

Caroline is docent Beeldende Vorming op het Gymnasium Novum in Voorburg. Ze geeft betekenis aan filmgeschiedenis en actuele thema’s en weet zo verschillende kunstdisciplines te verbinden. De ervaringen van leerlingen vormen hier altijd het uitgangspunt. Neem de digitale les over de opera Carmen. Aan de hand van een eigen stopmotion film reflecteren leerlingen op concepten als verleiding en gevangenschap en verwoorden zij wat dit voor hen betekent. Haar lessen zijn prikkelend, inspirerend en uitdagend.

Winnaar Noord-Holland: Henk Huibers

Henk is docent audiovisuele media op het ATC College in Hilversum. Henk stelt de ervaring en emotionele beleving van een leerling centraal. Van daaruit vertrekken leerlingen om aan de slag te gaan met film maken. Hij laat zijn leerlingen vrij associëren met beeld en geluid en de opdrachten zijn experimenteel van aard. Henk nodigt leerlingen uit om hun eigen ‘unieke stem’ te vinden. Als filmleraar werkt Henk aan overkoepelende vaardigheden waarbij eigenaarschap en zelfkennis worden gestimuleerd.

Winnaar regio Noord: Elroy Gramsbergen

Elroy is docent Media en Film op het Leon van Gelder in Groningen en is een bevlogen filmleraar. Hij geeft al jaren film en filmeducatie. Bijzonder is dat Elroy ook al jaren samen met zijn leerlingen een serie maakt (Hest al heurd) voor de lokale televisiezender OOG TV. Elroy stimuleert de leerlingen alles zelf te doen; van research tot filmen tot montage en speelt hierbij de rol van coach.

Winnaar regio Zuid: Berrie de Zeeuw

Berrie is docent Frans op het Pius-X college in Bladel en is ambassadeur voor de Franse taal en ook Franse cinema. Frans stoffig en saai? Helemaal niet! Als je Berrie als docent hebt dan bekijk je geen stoffige Franse films maar een populaire Netflix-serie. Het is duidelijk dat Berrie doorheeft dat hij goud in handen heeft. Hij omarmt de Franse cinema wat als Frans docent heel waardevol kan zijn. Op deze manier versterkt Berrie de lesinhoud door middel van film.

De vakjury gaat met de zes regionale winnaars aan de slag en maakt op 5 oktober de drie finalisten bekend.

Ontmoet de juryleden
Volg ons op