Filmopdracht
“Elke leerling heeft een eigen filmpje gemaakt, met als thema ‘Talent’,” vertelt Floor. “Ze werkten daarvoor in tweetallen, zodat één iemand kon filmen en de ander voor de camera kon staan, maar het eindresultaat is wel écht een individueel filmpje.”
De filmpjes worden gebruikt om de leerlingen nog eens in het zonnetje te zetten tijdens de feestelijke diploma-uitreiking op school. "Op dat moment krijgen leerlingen hun diploma, nemen we afscheid en laten we ook van iedere leerling het filmpje zien."
Wat is jouw talent?
“We hebben uitgelegd wat talent is en wat voor talenten er zijn. Daarna mochten ze aan de slag met hun eigen talent,” zegt Floor. De leerlingen werden gestimuleerd een onderwerp te kiezen waar ze zelf enthousiast over zijn. “Er was een aantal jongens dat graag voetbalt, meiden die graag ballet doen, en er was ook een meisje dat heel erg goed is in rekenen.”
Vervolgens moesten de leerlingen nadenken over hoe ze hun talent in beeld gingen brengen. In Floor's groep is het taalniveau wisselend, dus de leerlingen werkten op verschillende manieren hun idee uit. “Sommigen konden een klein scriptje schrijven, anderen schreven enkele woorden of zinnen op, en een paar leerlingen ging tekenen.”
Voor een aantal leerlingen was het een uitdaging om hun talenten te bedenken. "Één van mijn leerlingen is pas sinds kort in Nederland en nog erg onzeker, zij kon écht niks bedenken. Uiteindelijk zijn we samen uitgekomen op buitenspelen en zie je haar in haar film touwtje springen," vertelt Floor trots.
Een gastdocent in de klas
Filmdocent Frank van Hollywood in de Klas begeleidde de les op filmtechnisch niveau. “Ze vonden het heel leuk dat het een man was, eindelijk een keer een meester,” lacht de juf. "Het is wel echt fijn om iemand in de klas te hebben die expertise heeft op filmgebied, en voor de leerlingen sowieso heel leuk om een gastdocent in de klas te hebben."
Terwijl Frank de les geeft, is Floor bezig met de les toegankelijk en begrijpelijk te houden voor haar leerlingen. "Ik moet vaak alles voor de leerlingen ondertitelen, letterlijk of figuurlijk: in eenvoudige taal, met behulp van vertaalapps, met uitbeelden of met het gewoon voordoen,” legt Floor uit. "De les was echt een samenwerking tussen mij en Frank."
Maatwerk
Deze les is ontstaan als samenwerking tussen Taalschool Voila, Filmhub Midden, NEOS Cultuuronderwijs en Hollywood in de Klas.
Leuk én leerzaam
Dat de leerlingen enthousiast zijn over het filmproject is duidelijk. "De leerlingen vinden het superleuk om met film aan de slag te gaan," vertelt Floor. "Ze kunnen even buiten de gebaande paden bewegen, ze krijgen heel veel creatieve vrijheid en mogen een onderwerp kiezen dat ze zelf leuk vinden. Ik zie en hoor dat de leerlingen hier echt heel blij van worden."
Maar zo'n filmproject is niet alleen maar leuk, het is daarnaast ook heel leerzaam. De leerlingen leren van alles over filmtechnieken, maar moeten daarbij ook met elkaar leren samenwerken: "Dat is soms best wel ingewikkeld met verschillende culturen en talen: hoe ga je met elkaar om, hoe maak je afspraken met elkaar, hoe kom je samen tot een product? Ook worden ze aangezet tot het gebruiken van de Nederlandse taal, omdat ze met elkaar moeten praten tijdens het filmmaken."
Filmeducatie & Nieuwkomersonderwijs
Floor benadrukt het belang van samenwerking, zeker bij groepen waar het taalniveau erg wisselt. “Voor een gastdocent alleen is dit denk ik best moeilijk, het was wel echt een samenwerking.” Toch is haar oordeel duidelijk: “Ik merk dat onze leerlingen het heel leuk vinden, en ontzettend enthousiast en betrokken zijn, dus ik zou filmeducatie zeker aanraden binnen het Nieuwkomersonderwijs.”
Interesse in filmeducatie bij jou op school? Mail ons via info@filmhubmidden.nl
Mail ons!