Filmeducatie in het primair onderwijs

Aan de slag met filmeducatie? Hier vind je behalve praktische filmtips en filmles-ideeën ook alle activiteiten en workshops die Filmhub Noord organiseert voor leraren in het primair onderwijs in Drenthe, Friesland en Groningen.

Films met lesmateriaal

In de database van Netwerk Filmeducatie vind je ontelbaar veel films om met jouw klas te kijken. Inclusief gratis lesmateriaal waarmee je ze direct aan het werk zet.

Films PO in de database

Start het filmgesprek

Een betekenisvol filmgesprek begint met een rake film, nieuwsgierige kijkers en... de juiste vragen. Daarvoor ontwikkelden we Kijk & vertel. We sturen 'm graag naar je op.

Kijk & vertel ontvangen

Film-maak-sets

Wil je met jouw basisschoolleerlingen aan de slag met film en animatie maken? Filmhub Noord heeft iPadsets die je gratis en voor niks kunt lenen.

Leen een Film-maak-set

Deze lessenreeks is in 2021 samengesteld door Mirjam de With (filmregisseur van oa Taiki, Get Lost, Op de dijk en Mina Moes) in de proeftuin van Filmhub Noord. De lessenreeks bestaat uit drie volledige lesdagen. Maar elk blokje uit de reeks kan ook als losse oefening worden gegeven.

Werk samen met aanbieders in het Noorden

Wil je met een professional aan de slag? Op onze interactieve kaart vind je alle aanbieders van filmeducatie die je kunt inschakelen voor bijv. workshops en lessen.

Aanbieders op de kaart

Filmfeesten

Het Filmfeest voor bovenbouwleerlingen uit Drenthe, Friesland en Groningen vindt plaats in een echte bioscoop. Leerlingen sturen een zelfgemaakte korte film in (max. 10 minuten).

Lees meer

Filmeducatie & IPC onderwijs

De leercirkel van het International Primary Curriculum (IPC) leent zich uitstekend voor film. In verschillende fasen kan film ingezet worden.

Bekijk de lesvoorbeelden voor IPC

Filmleraar van het Jaar

Ben of ken jij diegene die film in de klas maximaal benut?

Lees meer over Filmleraar van het Jaar

Trainingen voor leraren in het primair onderwijs

Filmhub Noord en partners bieden praktische en verdiepende trainingen filmeducatie aan bij scholen. In schooljaar '23-'24 kan Filmhub Noord zo'n tien trainingen gratis aanbieden.

Bekijk de trainingen voor onderwijsteams

Filmdetectives

De Filmdetectives is een poule van moderatoren die inleidingen en nagesprekken op scholen, in filmtheaters en filmfestivals verzorgt. Met een paar rake kijkvragen zetten de Filmdetectives alle zintuigen op scherp.

Lees meer

Meetup

Filmhub Noord organiseert regelmatig een Meetup. De Meetup is voor iedereen die nieuwsgierig is naar filmeducatie, zoals leraren en kunstvakdocenten, filmmakers, workshopdocenten en cultuuradviseurs.

Kom je naar de volgende Meetup?

Durf jij te experimenteren met filmeducatie? Doe mee in een proeftuin!

Scholen en filmeducatieve makers werken en leren samen in een proeftuin.

Iets voor jou?
Volg ons op