Veelgestelde vragen Filmhub Noord

Heb je een vraag voor ons?

Misschien vind je hier het antwoord al! En anders mail gerust!

FAQ's

Hoe is Filmhub Noord georganiseerd?

Filmhub Noord is een nauwe samenwerking tussen de steuninstellingen Kunst & Cultuur, Keunstwurk en Kunstkade en de filmpartners Film in Friesland, Internationaal Filmfestival Assen en Forum Groningen. De drie steuninstellingen geven vorm en inhoud aan cultuuronderwijs op het primair en voortgezet onderwijs in Groningen, Friesland en Drenthe. De komende jaren besteden zij extra tijd, geld en aandacht aan film en filmeducatie. De kernpartners Film in Friesland, Internationaal Filmfestival Assen en Forum Groningen zijn expert op het gebied van film en filmeducatie.

In Filmhub Noord komen hun kennis, vaardigheden en expertises bij elkaar. Elke kernpartner speelt tijd, aandacht én een medewerker vrij voor Filmhub Noord. Daarnaast is er een algemeen projectleider voor de gehele filmhub.


Ik ben leraar in de provincie Groningen, Friesland of Drenthe. Wat kan Filmhub Noord voor mij betekenen?

Filmhub Noord maakt inzichtelijk welk filmeducatief aanbod binnen jouw regio beschikbaar is, inspireert met mooie voorbeelden, organiseert trainingen zodat jij film nog beter in kunt zetten in de klas én adviseert op maat. Ons doel: dat zoveel mogelijk leerlingen filmtaal ontdekken, door te kijken en te maken. Ben je benieuwd wat er allemaal te doen is? Welke lessen je met de klas kunt volgen? Of welke programma’s geschikt zijn voor de jongste leerlingen? We helpen je graag op weg! Leg ons jouw vraag voor.


Ik ben aanbieder van filmeducatie in de provincie Groningen, Friesland of Drenthe. Wat kan Filmhub Noord voor mij betekenen?

Ben je filmdocent, werk je voor een filmfestival, filmtheater, museum, bibliotheek of cultuurcentrum of heb je ambities op het gebied van filmeducatie? We helpen je graag vooruit! We maken jouw projecten zichtbaar, geven je tips over het vormgeven of verbeteren van jouw onderwijsprogramma en geven je de kans om je netwerk binnen het onderwijs te vergroten. Vanaf schooljaar ‘21/’22 verzorgen we bovendien een didactische training voor filmmakers met educatieve ambities en organiseren we Kenniscafés waarin het informeel leren van en met elkaar centraal staat. Vanaf dan kun je ook gebruik maken van onze filmmaak-sets van tien iPads met toebehoren. Wil je meer weten?


Ik ben een aanbieder van filmeducatie buiten Noord-Nederland, maar ik wil mijn werkgebied uitbreiden naar de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Wat kan Filmhub Noord voor mij betekenen?

Landelijke aanbieders die het Noorden als werkgebied hebben (of willen hebben) geven we inzicht in onze regio. We adviseren graag over de manier waarop, waar en met wie jij kunt bijdragen aan ons gezamenlijke doel: filmeducatie een flinke stap verder brengen. We helpen, denken en doen graag met je mee!


Ik ben lerarenopleider in de provincie Groningen, Friesland of Drenthe. Wat kan Filmhub Noord voor mij betekenen?

Samen met opleidingen onderzoeken we de mogelijke plek van filmeducatie in het curriculum. We laten ons inspireren door modules die al zijn ontwikkeld en schrijven deze toe naar de regionale opleidingen, structuren en aanbieders. Als filmeducatie een plek krijgt binnen de curricula van de lerarenopleidingen in het Noorden, dan zorgen we dat de leraren van de toekomst het nut en de noodzaak van filmeducatie kennen en filmeducatie in kunnen zetten om hun lespraktijk te verrijken. We helpen, denken en doen graag met je mee!


Ik ben filmmaker in de provincie Groningen, Friesland of Drenthe en ik wil mijn kennis en expertise met kinderen en jongeren delen. Wat kan Filmhub Noord voor mij betekenen?

Vanaf schooljaar ‘21/’22 bieden we filmmakers met educatieve ambities een didactische training aan, waarin jij de kennis en vaardigheden opdoet om jouw educatieve ambities ook waar te kunnen maken. We baseren de didactische training op de reeds bestaande opleiding Beroepskunstenaar in de klas, die voorheen ook in het Noorden werd gegeven.


Waar vind ik filmeducatief aanbod in de provincie Groningen, Friesland en Drenthe?

Op de interactieve kaart Filmeducatie zie je direct wat er gebeurt op het gebied van filmeducatie in Groningen, Friesland en Drenthe. We bieden een overzicht van alle aanbieders: filmtheaters, filmfestivals, filmdocenten, cultuurcentra, steuninstellingen en meer. Kom je er niet helemaal uit of vind je niet wat je zoekt? Laat het ons weten, wij denken graag met je mee!


Hoe blijf ik op de hoogte van het laatste nieuws over filmeducatie in Groningen, Friesland en Drenthe?

Om op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen en nieuwtjes rondom filmeducatie kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Verder delen we regelmatig nieuws en lestips op onze LinkedIn-pagina. Ook de nieuwsbrief van het Landelijk Netwerk Filmeducatie is een aanrader!


Wij zijn onderdeel van het landelijke Netwerk Filmeducatie. Benieuwd wat er nog meer speelt op het gebied van film?

Netwerk Filmeducatie
Volg ons op