Trainingen Filmeducatie voor leraren Noord-Nederland (po & vo)

Filmhub Noord en partners bieden praktische en verdiepende trainingen filmeducatie aan bij scholen.

Vraag training aan

Ho.

Stop.

Zoek niet verder.

Dit is handig. Hier vind je alle trainingen en workshops filmeducatie waarbij leraren wat ze leren, direct kunnen doorzetten naar hun lespraktijk. Oftewel: trainingen waarbij je een beetje luistert en vooral veel dóet.

In schooljaar '23-'24 kan Filmhub Noord zo'n tien trainingen gratis aanbieden. Hierbij geldt: één training per school en wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Is het plafond bereikt, dan betaalt de school de kosten voor een training zelf (uiteraard geven we dit aan).

In het kort:

  • Deze trainingen zijn geschikt voor po & vo, tenzij anders vermeld;

  • De trainingen zijn veelal op maat en kunnen in duur en inhoud worden aangepast aan de behoefte van de groep;

  • De meeste trainingen kunnen gegeven worden in 1 uur, trainingen waarin je ook film gaat maken vergen meer tijd;

  • Minimaal 7 deelnemers per training, maximaal 15;  

  • De trainers komen graag naar de school toe.

Trainingen Filmeducatie voor po & vo

Training

In het kort

Wat is filmeducatie?

Wat verstaan we onder film en filmeducatie, wat is het doel en aan welke vaardigheden werk je met filmeducatie? Een introducerende presentatie met filmfragmenten en kijkopdrachten.

De 5 filmvaardigheden

Met filmeducatie werk je aan 5 filmvaardigheden, welke vaardigheden zijn dat en hoe zien ze eruit? Een verdiepende presentatie met filmfragmenten en kijk- en doe-opdrachten.

The 6 Big Film Ideas

Wat kunnen leerlingen van en over film leren als ze bewust kijken, maken en onderzoeken? Aan de hand van de zes grote gedachten achter film ontrafelen we de leeropbrengsten van filmeducatie. Een verdiepende presentaties met bij elke grote gedachte een filmfragment.

Kijk & vertel, een filmgesprek

Een betekenisvol filmgesprek begint met een rake film, nieuwsgierige kijkers en... de juiste vragen. De tool Kijk & vertel geeft je deze vragen. Ervaar zelf hoe zo'n gesprek eruit kan zien en oefen ter plekke. Na afloop krijg je Kijk & vertel mee.

Film toolkit

Ana Paunovik ontwikkelde de Film Toolkit: een kijkposter, maakposter en opdrachtkaartjes waarmee je gelijk met je klas aan de slag kunt met filmeducatie. Tijdens deze training vertelt Ana je er alles over, maar ze laat je bovenal ervaren hoe je de verschillende onderdelen van de tool inzet. Laagdrempelig, praktisch en aansluitend op jouw dagelijkse onderwijspraktijk.

Meer info: www.beeldletters.nl

Filmanalyse

Wat gebeurt er als je met een analytische blik naar film kijkt? Als je meer weet over de context waarin een film is gemaakt, de boodschap van de maker en met welke middelen of technieken hij of zij deze boodschap kracht heeft bijgezet? Wat gebeurt er als je je aandacht richt op cameravoering, special effects en geluid en het effect daarvan op jou als kijker? Dit alles ervaar je tijdens deze workshop filmanalyse.

Aan de slag met de Film-maak-set

Ken je de Film-maak-sets van Filmhub Noord? Het zijn sets iPads met daarop de beste apps om met je leerlingen een adembenemende film te maken. Tijdens deze praktische training leer je hoe je met de Film-maak-sets kunt werken. De verschillende apps komen aan bod, maar ook praktische tips over beeld, cameravoering, standpunten, geluid en hoe je kunt animeren.

Aan de slag met animatie

Met animatie kan alles, zelfs dromen kunnen werkelijkheid worden! Maar ook historische figuren of wiskundige formules kan je tot leven wekken. Tijdens deze praktische training ontdek je hoe je animatie als krachtig middel in jou dagelijkse lespraktijk toe kunt passen. Zowel de inhoud als de techniek komen aan bod.

Studiedag Film & mediavaardigheden voor in de klas

Cinekid biedt een studiedag film en mediavaardigheden voor alle leerkrachten uit het team. Tijdens deze studiedag ga je actief aan de slag met verschillende vormen van film en media en leer je hoe dit verrijkend kan zijn voor jouw lessen. Hierin word je gecoached door zowel film- en mediamakers als didactische professionials. Aan het eind van de studiedag ga je naar huis met concrete ideeën om film en media in te zetten in de les. Meer info: www.cinekid.nl

Film in je Vak

Hoe maak je effectief gebruik van film in jouw lessen? Daar kom je achter in de docententraining Film in je Vak van Bekijk ‘t. Samen met je collega’s verfilm je een dialoog, en krijg je alle tools in handen om de lesstof van jouw eigen vak tot leven te wekken.

Meer info: www.filminjevak.nl

Advies nodig?

Weet je niet welke training bij jou of jouw school past? We adviseren graag. Neem contact met ons op voor een adviesgesprek (info@filmhubnoord.nl).

Staat er een interessante training tussen? (Of meer dan één?) Vraag dan nu aan!

Naar het aanvraagformulier

Volg ons op