Hoe begin ik met filmeducatie

Filmeducatie is het bewust kijken, onderzoeken en maken van beeld met leerlingen. En dat kan op allerlei manieren! Een goede handleiding is de doorlopende leerlijn Film. Hierin lees je waarom je aan de slag wilt gaan met filmeducatie én hoe je dat precies doet.

Bekijk de leerlijn

De vijf vaardigheden van filmeducatie

Bewust kijken, onderzoeken en maken van film kan op allerlei manieren. Filmeducatie draait om vijf vaardigheden: beleven, verwoorden, onderzoeken, analyseren en creëren.

Voorbeeld

In het artikel De Zes Grote Gedachten over Film (6 Big Film Ideas) vind je praktische opdrachten om de eerste vier vaardigheden bij jezelf te activeren. Vaardigheid nummer vijf, het creëren, gaat over het maken van bijvoorbeeld een animatie (hier enkele tutorials).

Direct oefenen in de klas? We sturen je graag Kijk & vertel, een filmgesprek. Of download deze 15 wicked film assignments.

" Film is de taal waarmee kinderen en jongeren opgroeien. Met filmeducatie geef je betekenis aan de beelden [...] in een maatschappij waarin beeldcultuur leidend is. Voor wie film spreekt gaat de wereld open."

Visie Filmhub Noord

Filmhub Noord is er voor:

Leraren, onderwijsinstellingen, educatie-ontwikkelaars, aanbieders en makers van film en filmeducatie in Drenthe, Friesland en Groningen. Hieronder vind je praktische Direct-aan-de-slag pagina's.

Primair onderwijs

Ben je leraar in het primair onderwijs in Drenthe, Friesland of Groningen? Hier vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen met filmeducatie: filmtips, lesideeën, lesmateriaal en ook workshops en activiteiten om meer te leren over filmeducatie en film maken.

Aan de slag

Voortgezet onderwijs

Ben je leraar in het voortgezet onderwijs in Drenthe, Friesland of Groningen? Hier vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen met filmeducatie: filmtips, lesideeën, lesmateriaal en ook workshops en activiteiten om meer te leren over filmeducatie en film maken.

Aan de slag

Filmeducatieve aanbieders

Ben je filmdocent, geef je film- of animatieworkshops of ben je een aanbieder van film of filmvoorstellingen? We helpen jou om je projecten zichtbaar te maken, adviseren over het vormgeven of verbeteren van jouw onderwijsprogramma en geven je de kans om je netwerk binnen het onderwijs in Drenthe, Friesland, Groningen te vergroten.

Aan de slag

Spoiler alert

Mis geen enkel evenement van Filmhub Noord. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in!

Volg ons op