Meetup @ IFFRiG | Voor onderwijs- en filmprofessionals

Meld je aan!
Inspiratiebijeenkomst Filmeducatie tijdens IFFRiG
Datum
Locatie Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
9712KN, Groningen
Categorie
Bijeenkomst
Bestemd voor
Filmdocenten Filmmakers Leraren Lesontwikkelaars

Op 6 februari 2025 vindt de Meetup voor het Groningse netwerk plaats tijdens IFFR in Groningen (IFFRiG).De Meetup is voor alle leraren, kunstvakdocenten, cultuurcoaches, lesontwikkelaars, adviseurs en filmprofessionals uit de provincie Groningen die nieuwsgierig zijn naar filmeducatie.  

Tijdens deze middag en avond staan twee vragen rondom filmeducatie centraal: Waar kan ik zelf mee aan de slag? En: Wat kunnen filmeducatieprofessionals?

Ontmoet de Filmdetectives, verschillende filmmakers uit het Noorden, of ga zelf aan de slag met de Film-maak-set. Na een talk en verschillende workshoprondes gaan we in gesprek met elkaar tijdens een diner in NOK en sluiten we de dag af met een film uit het festival. 

Deelname is gratis. Meld je aan. Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 28 januari.

Programma

Het programma wordt de komende tijd gevuld. Houd deze pagina en onze nieuwsbrief in de gaten.

14:30 – 15:00

Inloop @ Forum

15:00 – 15:30

Keynote

15:45 – 16:45

Workshop Ronde 1

17:00 – 18:00

Workshop Ronde 2

18:00 – 19:15

Diner @ NOK

19:30 – 21:30

Film

21:30

Borrel

  • Er zijn twee workshoprondes.

  • Na afloop is het tijd om samen te eten, te drinken en een van de prachtige films van het IFFRiG te bekijken. 

Keynote: Sander Blom

Sander Blom (1993) is actief als filmmaker en auteur en woonachtig in Aduard. Zijn werk heeft vaak een duidelijke link met de regio. In recente jaren maakte hij diverse korte speelfilms en twee lange documentaires. In oktober 2024 won Sander de Groninger Talentprijs voor zijn werk met regionale verhalen. Samen met Niels Brouwers werkte Sander Blom in 2024 aan het filmdrieluik De Kloof, waarbij samen met Groningse jongeren films werden gemaakt over de kloof tussen stad en platteland. Hiervoor sprak hij met jongeren uit drie Groninger gemeentes over hun ervaringen en vertaalde dat naar drie scripts voor korte speelfilms, waarin de jongeren zelf ook acteren. Hoe nam hij de betrokken jongeren mee in het maakproces? En hoe zorgde hij voor eigenaarschap bij de jongeren? Ook ontwikkelde hij samen met Filmhub Noord de Filmchallenge, waarbij hij ckv leerlingen aan het werk zet met het maken van hun eigen korte films. Hoe schrijf je een goed verhaal? En hoe hou je dat proces laagdrempelig, geef je toch genoeg sturing, maar laat je het initiatief bij de jongeren, zodat zij vol enthousiasme aan de slag gaan?

Workshopronde 1

Film Jackpot - Altijd Prijs!  

Waar vind je gratis online onderwijsfilms en hoe zet je ze in? 
 
Film is een empathiemachine en kan een laagdrempelige manier zijn om verschillende thema's in de klas te introduceren. Maar waar vind je nou de juiste film voor jouw groep? En hoe ga je het gesprek aan met je leerlingen? In deze workshop gaan we verschillende databases bij langs, je hebt altijd prijs!

 
Door Maureen Wachtmeester. Maureen houdt zich bezig met filmeducatie bij Filmhub Noord en Forum Groningen. Daarnaast staat ze veel voor de klas, waar ze lessen Film & Filosofie verzorgt.

Wicked Film Assignment  

Hoe kun je uitdagende filmopdrachten maken voor je leerlingen?  
 
Een Wicked Film Assignment is een ‘complexe opdracht’ die beschrijft wat leerlingen moeten doen en ze tegelijkertijd speelruimte biedt voor een eigen invulling. We gaan aan de slag met de bouwstenen en maken filmopdrachten die je direct kunt gebruiken.  

Door Jeffrey Deelman (Kunst & Cultuur). Jeffrey is adviseur cultuuronderwijs, onderzoekt de rol van kunst in complexe vraagstukken en was een van de kunstenaars/docenten die een bijdrage leverde aan het boek Wicked Arts Assignments. 

Film uit de keukenla

Maak je eigen statief en ontdek de kunst van het improviseren met wat je in je tas vindt! 🎥✂️ 

  • Wat ga je doen:
    > Leer hoe je een statief maakt met huis-, tuin- en keukenspullen. 

  • > Ontdek welke verrassende tools in je tas liggen om jouw filmprojecten te ondersteunen. 

  • > Breng je ideeën tot leven met tips en trucs. 

Door Eva Lenis. Eva is animator en houdt zich bezig met filmeducatie bij Filmhub Noord en Forum Groningen. Als professioneel klooier laat ze zien hoe je met simpele materialen grootse dingen kunt maken. Handig voor in de klas. 

Laat je inspireren en ontdek hoe je filmtools letterlijk binnen handbereik hebt. 

Filmplan maken

Je wilt meedoen aan het Filmfeest, waar begin je? 

 

Elk jaar rollen we tijdens het Filmfeest de rode loper uit voor bovenbouwleerlingen van de basisschool en vertonen we hun zelfgemaakte films. Waar begin je als je films met je leerlingen wilt maken? Wat zijn de vervolgstappen? Welke materialen en welke hard- en software heb je nodig? Samen met filmvakdocent Raymond van Es doorloop je alle stappen.

Animator en filmmaker Raymond van Es is coördinator van Digital Art Factory in Assen. Hij begeleidt, coacht en inspireert jongeren. Raymond onderstreept dat goede films maken niet afhangt van dure apparatuur, maar van creativiteit en vaardigheid met beschikbare middelen. 

Workshopronde 2

 

Filmgesprek over een gevoelig thema 

Hoe voer je een respectvol gesprek in de klas?  

Film is een empathie machine en is een ideaal middel om een lastig thema te bespreken in de klas. Maar hoe begeleid je zo'n gesprek goed? Hoe leer je jongeren respectvol omgaan met verschillen? Verlaat de zaal met tips en tricks en ga het gesprek met jouw klas aan!  

 

Door Emilie van Gorcum & Hendrieke Dekens. Emilie is docent en coördinator op het MBO en werkt hierbij voornamelijk met kwetsbare jongeren. Tijdens en na haar studies heeft Emilie veel onderzoek gedaan naar jongeren. Deze kennis past ze toe bij het ontwerpen van educatieve projecten en trajecten voor culturele instellingen en het onderwijs. Henrieke is docent Burgerschap binnen het MBO. Tijdens de burgerschapslessen snijdt ze gevoelige onderwerpen met haar studenten aan zoals vooroordelen en discriminatie.

Bewust film kijken in de klas

Stap zelf in de rol van moderator en ontdek de kracht van reflectie en observatie. Na deze workshop ga je naar huis met een lijst van praktische interventies en ben je klaar om de volgende dag een bewuste kijkervaring in jouw klas te creëren. 

Hoe zorg je er als moderator voor dat een filmvertoning op school, een bewuste kijkervaring is? Hoe beleven kinderen en jongeren film?

Door Eva Lenis. Eva onderzoekt deze vragen keer op keer wanneer ze met een groep film kijkt. En deelt haar bevindingen met andere moderatoren: Wat gebeurt er als we deze interventie proberen? Hoe komen we de klas binnen? Wat nemen we mee om het kijken te verdiepen? 

Film-maak-set  

Ontdek wat je allemaal kunt met de film-maak-set die je gratis leent.  

 

In de provincie Groningen zijn twee uitleenlocaties van film-maak-sets: een set iPads met de beste apps, startklaar voor gebruik en gratis te leen als je in het onderwijs aan de slag wil met filmeducatie.

Welke apps staan er op de iPads, hoe werken deze, wat kan je ermee maken en hoe draag je dat over aan je leerlingen?

Filmvakdocent Demi Tanalepy neemt je aan de hand. Demi is een enthousiaste professional met een passie voor film en educatie. Hij zet zich in om kinderen en jongeren op een inspirerende manier in aanraking te brengen met de kracht van film. Demi is naast filmmaker ook coach bij DAF Digital Art Factory.

Filmvirus

Hoe besmet je collega's met het filmvirus? 

Door Jolijn Peters van Filmhub Noord. 

Diner

Na de workshoprondes gaan we in gesprek met elkaar tijdens een diner in NOK.

Film: Memoir of a snail

Vijftien jaar na zijn debuutfilm Mary and Max, maakt de Oscarwinnende animator Adam Elliot een nieuwe stop-motion film met een Dickensiaans verhaal over Grace Pudel, een vrouw die slakken verzamelt en wiens leven een aaneenschakeling is van ongelukkige gebeurtenissen. Grace wordt, na het verlies van haar moeder en de dood van haar verlamde, alcoholische vader, gescheiden van haar tweelingbroer Gilbert. Gilbert wordt geplaatst bij een wrede evangelische familie, terwijl Grace zich, eenzaam en teruggetrokken, omringt met slakken. Ondanks nieuwe tegenslagen vindt ze een sprankje hoop in een vriendschap met de excentrieke oudere vrouw Pinky.

Na de film is er een borrel.

Over IFFRiG

Forum Groningen organiseert een satellietversie van International Film Festival Rotterdam. Een mooie dwarsdoorsnede van het programma van IFFR doet Groningen aan. IFFR (forum.nl)

Deel evenement op

Misschien vind je dit ook leuk

Volg ons op
s