Meetup @ IFA | Voor onderwijs- en filmprofessionals | Assen

Meld je aan!
Inspiratiebijeenkomst Filmeducatie voorafgaand aan de opening van IFA 2025
Datum
Locatie DNK
Categorie
Bijeenkomst
Bestemd voor
Filmdocenten Filmmakers Leraren Lesontwikkelaars

Voor alle Drentse leraren, kunstvakdocenten, adviseurs, cultuurcoaches, lesontwikkelaars en filmprofessionals die nieuwsgierig zijn naar filmeducatie. 

Op donderdag 6 maart vindt de Meetup plaats tijdens Internationaal Filmfestival Assen (IFA). Verwacht een middag bomvol inspiratie, informatie, kennismaking met vakgenoten en uitwisseling van kennis en ervaring. 

Programma

De Meetup heeft dit jaar het thema Vertaal je verhaal meegekregen. Film is het meest krachtige medium om een verhaal mee te vertellen. Het persoonlijke verhaal van een leerling of dat van een schrijver, waarmee de aantrekkelijke stap naar leesonderwijs snel gemaakt is. Filmtaal is uniek, universeel en sluit ook nog eens naadloos aan bij de belevingswereld van onze kinderen en jongeren. Aan de hand van drie inspirerende Drentse projecten diepen we de mogelijkheden van filmtaal uit, op zo'n manier dat jij er morgen ook mee aan de slag kunt.   

Na een gezamenlijke start met filmmaker Steven Wouterlood (maker van Mijn bijzondere rare week met Tess) volgen vier deelsessies waarvan je er twee kunt kiezen. Na afloop van deze sessies is het tijd om elkaar tijdens het eten te ontmoeten, ervaringen te delen en samenwerkingen te smeden.     

14:30 – 15:00

Inloop

15:00 - 15:45

Keynote

16:00 - 17:00

Deelsessies ronde 1

17:15 - 18:15

Deelsessies ronde 2

18:30 - 19:30

Diner

19:30 - 20:00

Inloop openingsavond IFA

20.00

Officiële opening IFA

Keynote: Steven Wouterlood

Regisseur en songwriter Steven Wouterlood is de man achter de films Alles mag en Koningsdag, de serie Alleen op de wereld en de boekverfilming Mijn bijzonder rare week met Tess. Deze bioscoopfilm, naar het boek van Anna Woltz, ging in 2019 in première in Berlijn waar het een Special Mention ontving. Vervolgens kwam er een bioscooprelease in twaalf landen, ontving de film meer dan 20 prijzen, kreeg het de publieksprijs op Cinekid en nominaties voor twee Gouden Kalveren. In zijn lezing geeft Steven je een kijkje in de keuken van de maker en het maakproces. Welke stappen worden gezet, tussen een boek – in dit geval Mijn bijzondere rare week met Tess, en het filmdoek? Welke keuzes kwam hij daarbij tegen en wat maakt dat hij voor het ene koos en niet het ander?

TIP: Mijn bijzondere rare week met Tess

Deelsessies

Profielwerkstuk in film (vo) | Johan Zielstra

Geschiedenisdocent en cultuurcoördinator Johan Zielstra werkt aan het Dr. Nassaucollege, locatie Quintus, waar filmeducatie – zowel maken, kijken als onderzoeken - al jaren een plek in het programma heeft. De laatste jaren krijgen leerlingen van de cultuur+ klas de mogelijkheid hun profielwerkstuk (PWS) in film te maken. Tijdens dit inspirerende college neemt Johan je mee in de ontwikkelingen rondom filmeducatie binnen de school en zoomt hij in op de manier waarop de persoonlijke verhalen van zijn leerlingen startpunt zijn van PWS-in-film. Wanneer is film de juiste vorm, waar begin je, hoe begeleid je de leerlingen en zorg je dat het persoonlijke (en soms ook kwetsbare) verhaal tot zijn recht komt?  

 

Filmeducatie & Lezen (po) | Lieke Wartena en Jovan Avramoski 

Ontdek de kracht van film in het primair onderwijs tijdens deze workshop van Lieke (Facet) en Jovan (Jovanski Media). Ontdek hoe film en lezen elkaar versterken aan de hand van een inspirerend project in Emmen. Van boek tot script, van gesprek tot eigen scènes filmen: maak kennis met creatieve werkvormen die leerlingen verhalen laten verbeelden. Laat je inspireren om zelf met film en lezen aan de slag te gaan. Voor docenten, filmmakers en onderwijsprofessionals. 

 

Verbeelding in literatuur en film (vo) 

Hoe film en literatuur elkaar versterken 

Sterke, tot de verbeelding sprekende verhalen, geven leerlingen handvatten om een vertaling te maken naar film. Niet alle leerlingen zijn even talig en niet alle leerlingen leren op dezelfde manier. Met het project Reynaert, vossestreken in Midden-Drenthe gebruiken we op verschillende manieren het eeuwenoude verhaal om iedere leerling in beweging te brengen. Zo kunnen ze verdiepen en het plezier van rijke taal ervaren. In literatuur én film.  Film en literatuur vullen elkaar aan en versterken elkaar t.b.v. leesonderwijs, het ontwikkelen van verbeelding, burgerschap en betekenisvol onderwijs. 

Laat je inspireren om zelf met boek en film aan de slag te gaan. Voor docenten, filmmakers en onderwijsprofessionals. 

 

Beeldtaal in film: hoe een filmmaker jou meesleept | Samuël Lemeijer 

Bij het woordje “taal” denk je al gauw aan communicatie, aan woorden en zinnen, geschreven en gesproken. Maar je kunt ook communiceren zonder woorden, zoals met gebaren of via beeldtaal. Beeldtaal wordt veelal gebruikt door filmmakers om te communiceren met hun publiek, en voor vele cinefielen is dit het belangrijkste deel van de filmervaring. 

Hoe doet een filmmaker dit precies? Welke aspecten van een film zijn belangrijk wanneer je een specifiek iets wilt communiceren zonder woorden? Samuël neemt je mee in een reis langs interessante filmgeschiedenis en meerdere filmfragmenten waarin het concept van beeldtaal verhelderd wordt, en je op een heel andere manier naar film gaat kijken, zonder de magie van het filmkijken teniet te doen! 

 

De aanmelding is geopend.

Meld je aan >

Over IFA

6, 7, 8 en 9 maart vindt de 45e editie van IFA plaats. Verwacht een divers en uitgebalanceerd filmprogramma met (inter)nationale films, (voor)premières en gastprogramma’s. Aangevuld met verdieping, waaronder talkshows, inleidingen en Q&A’s met filmmakers. De focus ligt op het vrouwelijke perspectief en verhalen die stereotiepe sekse- of genderrollen en -patronen bevragen of doorbreken. www.filmfestivalassen.nl

Deel evenement op

Misschien vind je dit ook leuk

Volg ons op
s