Filmeducatie in het voortgezet onderwijs

Aan de slag met filmeducatie? Hier vind je volop filmtips en filmles-ideeën voor tieners en jongeren op het voortgezet onderwijs. Filmhub Noord organiseert ook activiteiten en workshops voor leraren in het voortgezet onderwijs in Drenthe, Friesland en Groningen.

Films met lesmateriaal

In de database van Netwerk Filmeducatie vind je ontelbaar veel films om met jouw leerlingen te kijken. Inclusief gratis lesmateriaal waarmee je ze direct aan het werk zet.

Films VO in de database

Start een betekenisvol filmgesprek

Hoe bespreek je een film met de tieners in jouw klas? Daarvoor ontwikkelden we dit popcornbakje, gevuld met de juiste vragen. We sturen 'm graag naar je op.

Kijk & vertel ontvangen

Film-maak-sets te leen

Een Film-maak-set is gevuld met iPads met daarop de beste apps om met leerlingen een animatie of film te maken. Leraren in het voortgezet onderwijs kunnen deze sets gratis lenen.

Leen een Film-maak-set

De docentenhandleiding Geschiedenis & filmeducatie is door Emile Frowijn ontwikkeld voor havo- en vwo-leerlingen in het derde leerjaar en hoger. De lessenserie helpt leerlingen om kritisch te leren kijken naar een historische (film)verbeelding. Het doel is hen bewust te maken van verschillen tussen de historische werkelijkheid en de verbeelding daarvan, om vervolgens vragen te stellen als: waarom heeft de filmmaker deze keuzes gemaakt? En wat doet dit met mij als kijker?

Trainingen voor leraren in het voortgezet onderwijs

Filmhub Noord en partners bieden praktische en verdiepende trainingen filmeducatie aan bij scholen. In schooljaar '23-'24 kan Filmhub Noord zo'n tien trainingen gratis aanbieden.

Bekijk de trainingen voor onderwijsteams

Filmleraar van het Jaar

Ieder schooljaar zoeken we naar de Filmleraar van het Jaar! Ben of ken jij diegene die film in de klas maximaal benut?

Alles over Filmleraar van het Jaar

Werk samen met aanbieders in het Noorden

Op onze interactieve kaart vind je alle aanbieders van filmeducatie die je kunt inschakelen voor bijv. workshops en lessen.

Aanbieders op de kaart

Schakel een Filmdetective in

De Filmdetectives is een poule van moderatoren die inleidingen en nagesprekken in filmtheaters en filmfestivals verzorgt. En ze komen óók graag bij jou op school. Met een paar rake kijkvragen zetten de Filmdetectives alle zintuigen van leerlingen op scherp.

Filmdetective op jouw school?

Meetup

Filmhub Noord organiseert regelmatig een Meetup. De Meetup is voor iedereen die nieuwsgierig is naar filmeducatie, zoals leraren en kunstvakdocenten, filmmakers, workshopdocenten en cultuuradviseurs.

Kom je naar de volgende Meetup?

Durf jij te experimenteren met filmeducatie? Doe mee in een proeftuin!

Scholen en filmeducatieve makers werken en leren samen in een proeftuin.

Iets voor jou?

Zet alvast in je agenda:

Volg ons op