Grenzeloos Verraad

Het verhaal van de Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg, die steeds meer moeite krijgt met de verschikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Het jaar is 1945. De Duitse officier Ludwig Mengelberg is opgegroeid met een Nederlandse moeder en een Duitse vader. Binnen het Duitse leger staat hij bekend als 'Der Fliegende Holländer'. Met de dag beginnen de verschikkingen van de oorlog, waar hij aan meewerkt, zwaarder te wegen. Wanneer zijn vrouw en dochter omkomen bij een bombardement, neemt hij een drastisch besluit. Hij wordt naar Nederland overgeplaatst en besluit om een boerenfamilie te helpen om onderduikers te verbergen. Onder zijn eigen manschappen staat dit uiteraard bekend als hoogverraad. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. De film sluit aan bij het vak Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij en valt onder de thema's Tweede Wereldoorlog en verraad.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik
  • Angst
  • Discriminatie

Dennis Bots, Thomas Nauw Nederland 2023, 120 min

Thema WO2, Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op