Proeftuinen Filmhub Noord

Hoe maken we de stap van onbewust naar bewust filmkijken? Filmhub Noord beantwoordt die vraag al doende in proeftuinen in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen.

Een proeftuin is een intensieve samenwerking tussen een school, een steuninstelling en een of meerdere aanbieders, bijvoorbeeld een filmdocent, filmtheater of filmfestival. De vraag van de school is leidend:

  • Wat is er nodig op deze school om filmeducatie naar een ander plan te tillen?

  • Welke aanknopingspunten zijn er in het curriculum, in de identiteit van de school en in de dagelijkse lespraktijk?

  • Welke plek hebben film en filmeducatie nu en met welke interventie wordt die plek steviger, beter en structureler?

De school leert van de proeftuin, en de aanbieder en de steuninstelling ook. En in een later stadium leren ook anderen in de regio. Het proces stimuleert iedereen nieuwsgierig naar elkaar en elkaars ervaringen te blijven. Door te monitoren, vast te leggen, te evalueren en te delen, groeit filmeducatie in de regio. En met de resultaten uit de proeftuin kan Filmhub Noord dan nog beter stappen zetten om ervoor te zorgen dat filmeducatie een structurele plek in het primair en voortgezet onderwijs krijgt.

In elke proeftuin wordt onder begeleiding van de kernpartners in de desbetreffende provincie samengewerkt met een aantal scholen en filmmakers.

Ben jij leraar of ben je een filmeducatieve maker? En durf jij het experiment met filmeducatie aan te gaan? Misschien is deelnemen in een proeftuin dan echt iets voor jou. We vertellen je graag meer.

Mail naar info@filmhubnoord.nl

Een kijkje achter de schermen van de proeftuin filmeducatie

In de proeftuinen van Filmhub Noord hebben leraren, leerlingen en filmmakers al het een en ander geleerd over filmeducatie. Hun ontdekkingen en ervaringen lees je hier.

Lessen uit de proeftuinen filmeducatie
Volg ons op