Filmleraar van het jaar

In 2021 won de Groningse docent Elroy Gramsbergen de landelijke titel. In 2023/204 veroverde groep 6-leraar Chris Beijer uit Leeuwarden de publieksprijs. Genoeg talent dus in onze noordelijke regio: op naar méér winnaars!

Jongeren kijken dagelijks naar films en bewegende beelden: op hun telefoon, op televisie, op hun iPad of in de klas. Als filmleraar leer je jongeren betekenis te geven aan de beelden die hen dagelijks omringen. Super belangrijk dus!

Elke leraar kan een filmleraar zijn. Een leraar Engels, een leraar van groep 1... Als je jouw lessen via film aantrekkelijk maakt voor leerlingen, film bewust inzet zodat leerlingen méér leren zien in bewegend beeld én zich beter leren uitdrukken door zelf filmpjes of vlogs maken, dan ben je een filmleraar.

Regionale verkiezing

De zoektocht naar filmleraren (po/vo/mbo) start regionaal. Filmhub Noord verzamelt de aanmeldingen in Drenthe, Friesland en Groningen en kiest daaruit de regionale winnaar. Deze gaat het Noorden vertegenwoordigen in de landelijke verkiezing, waarin ook de winnaars van de andere hubs in Nederland deelnemen.

Landelijke verkiezing 

Voor de landelijke verkiezing beoordeelt een vakjury de lessen van de zes regionale winnaars en gaan zij hen ondervragen over hun aanpak, visie en motivatie. De Filmleraar van het Jaar wordt tijdens een feestelijk verkiezingsevenement bekendgemaakt. 

De filmleraar van Noord gaat de strijd aan met 5 genomineerden van de andere filmhubs in het land

Je gaat sowieso naar huis met een jaarabonnement Cineville. De landelijke winnaar krijgt daarbovenop een opleiding On the movie en een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro voor bijvoorbeeld een bezoek met de hele klas aan een filmtheater of filmfestival.

Lees meer op filmleraarvanhetjaar.nl

Over de organisatie

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijkse verkiezing georganiseerd door Netwerk Filmeducatie en de zes regionale filmhubs, geïnspireerd door het Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. Met dank aan het International Film Festival Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, en Cineville. Netwerk Filmeducatie is een dynamisch netwerk van meer dan 300 onderwijs- en filmprofessionals die samenwerken om filmeducatie een structurele plaats te geven in het onderwijs. 

Volg ons op