Chris Beijer vertegenwoordigt het Noorden in de strijd om de titel Filmleraar van het Jaar ‘23-'24. Uit alle inzendingen uit Drenthe, Friesland en Groningen is Chris de regionale winnaar. Deze groep 6 leraar van de Leeuwarder Schoolvereniging gaat door naar de landelijke finale, waaraan ook vijf leraren uit andere regio’s deelnemen.
Het publiek kan stemmen op Chris via filmleraarvanhetjaar.nl. Eind januari 2024 wordt de winnaar bekend gemaakt.
Chris legt uit waarom hij Filmleraar van het Jaar is (en jouw stem verdient)
Een filmleraar is...
Jongeren kijken dagelijks naar films en bewegende beelden: op hun telefoon, op televisie, op hun iPad of in de klas. Als filmleraar leer je jongeren betekenis te geven aan de beelden die hen dagelijks omringen. Super belangrijk dus!
" Aan alle filmpjes die Chris aandraagt is af te zien dat hij de leerlingen echt laat spelen en (zo) leren. Ook ziet de jury terug hoe Chris de leerlingen in het proces technische trucs meegeeft, in beeld en geluid, en dat de leerlingen daar in zowel de opname als montage bewuste keuzes in maken. De jury geniet van de creatieve, vrije en enthousiaste manier waarop Chris zijn groep 6 meeneemt in zijn liefde voor film."
Juryrapport Filmhub Noord
Leer Chris beter kennen
Zijn favoriete film is The Goonies en hij speelde ongemerkt een hoofdrol in de spionnen-movietrailer van drie ambitieuze leerlingen.
Lees er alles overFilm als basis
Steeds meer leraren gebruiken film in hun lessen om leerlingen te helpen beelden beter te begrijpen. Ook Chris verrijkt zijn curriculum door film te gebruiken om complexe onderwerpen te bespreken. ‘Ik ben erg blij met de nominatie. Film bestaat al meer dan 100 jaar, maar past perfect bij de 21e eeuwse vaardigheden die wij onze leerlingen willen bijbrengen’, benadrukt Chris Beijer. ‘Film op school gebruiken is iets wat ik iedereen aan kan raden.’
Mede dankzij Chris zet de school filmeducatie als volgt in:
De Leeuwarder Schoolvereniging deed mee aan de Proeftuin Filmeducatie. Samen met een filmmaker zijn lessen gegeven.
Er is een greenscreen aangeschaft en het lerarenteam heeft een les gevolgd van een docent van Kunstkade om ermee te leren werken.
Er zijn iPads aangeschaft waar videobewerkingsapps zoals iMovie en stopmotion op staan.
Er zijn in drie jaren films ingezonden voor het Filmfeest in Friesland.
In coronatijd maakte groep 8 twee eindfilms in plaats van een eindmusical.
Voor het thematisch werken (IPC) wordt film in de verschillende groepen gebruikt als presentatiemiddel.
In de lessen wordt de Film Toolkit gebruikt, inclusief de Maak- en Kijkposters.
Voor de instructies bij gym zijn ook films gemaakt.
Elk jaar maakt de klas van Chris een kerstclip en lipdub.

Chris gaat nu de strijd aan met 5 genomineerden van de andere filmhubs in het land
De uiteindelijke winnaar gaat naar huis met: een plek inde post-hbo jaaropleiding filmeducatie On the Movie t.w.v. van 3000 euro, een jaarabonnement Cineville én Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro en een bezoek met de hele klas aan een filmtheater of filmfestival.
Stem op ChrisLandelijke verkiezing
Voor de landelijke verkiezing beoordeelt een vakjury de lessen van de finalisten en gaan zij hen ondervragen over hun aanpak, visie en motivatie. Dit jaar bestaat de vakjury uit filmmaker en acteur Idriss Nabil (o.a. bekend van de jeugdserie Kabam!), onderwijsjournalist van Het Parool Raounak Khaddari, Filmleraren van het Jaar 2022 Dorien Nannes en Maud Jacobs, CKV-docent en gecertificeerd filmdocent Kathelijne Bijlsma, en Xander Overwater, wiens documentaire als profielwerkstuk de winnaar was van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (non-fictie bovenbouw). De Filmleraar van het Jaar voor 2023/2024 wordt tijdens een feestelijk verkiezingsevenement op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) op 31 januari bekendgemaakt.
Over de organisatie
Filmleraar van het Jaar is een jaarlijkse verkiezing georganiseerd door Netwerk Filmeducatie en de zes regionale filmhubs, geïnspireerd door het Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. Met dank aan het International Film Festival Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, en Cineville. Netwerk Filmeducatie is een dynamisch netwerk van meer dan 300 onderwijs- en filmprofessionals die samenwerken om filmeducatie een structurele plaats te geven in het onderwijs.