Filmleraar van het Jaar 2021 Elroy: "Ik ben nog steeds schor van het beantwoorden van alle vragen"

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

De telefoon van Elroy Gramsbergen staat roodgloeiend sinds hij is uitgeroepen tot filmleraar van het jaar 2021.

Felicitatie-kaartjes, een geweldig video-item op OOG TV, een radio-interview voor RTVNoord, verzoekjes via LinkedIn... Jij hebt hectische dagen achter de rug!

"Overweldigend was het. Nog steeds ben ik schor van het beantwoorden van alle vragen. Ik vind het een hele eer dat ik Filmleraar van het Jaar 2021 mag zijn. Wat er allemaal uit voorkomt, is geweldig. Zo start in januari een kunst- en filmproject met leerlingen over Beijum, dat is de wijk in Groningen waar ik zelf woon. Bijzonder was het aanbod van een dame die me vroeg om met leerlingen een video te maken met als doel haar familie in Indonesië opsporen."

Waarom is het goed dat deze verkiezing er is?

"Film wordt nog steeds als een nieuwe ontwikkeling gezien, terwijl bewegend beeld een hele grote rol speelt in het bestaan van leerlingen. We gaan steeds meer de digitale kant op. Enerzijds is er een stukje mediawijsheid dat je kunt meegeven, want er gaat een grote invloed van bewegend beeld uit.

Tegelijkertijd zie ik een heel nieuw kunstvak ontstaan. Film vervangt het asbakje kleien. Dat laatste is ook leuk, maar de meeste leerlingen vinden het nog veel leuker om samen filmpjes te maken. Bovendien sluit het aan bij de beroepspraktijk. Daarom heb ik ervoor gevochten dat film op school waar ik lesgeef niet slechts een middel bij het lesgeven is, maar een vak."

Wat zouden alle leraren in Nederland moeten weten?

"Dat je bij elk vak iets met film kunt! Het is niet altijd makkelijk want de lesinhoud staat vaak al redelijk vast. Maar probeer vakoverstijgend te werken, bied film in samenhang met je eigen vak. Laat ze voor geschiedenis of aardrijkskunde op pad gaan, research doen en zelf een vlog of reportage in elkaar zetten. Het motiveert, de leeropbrengst is hoog en je krijgt leerlingen met je mee. Op deze manier leren is zoveel leuker en relevanter dan de standaard manier van leren."

Fotografie: Lin Woldendorp

Zelf filmleraar worden? Op deze pagina houden we je op de hoogte van trainingen en opleidingsmogelijkheden

Bekijk trainingen en opleidingen

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op