Elroy Gramsbergen is Filmleraar van het Jaar 2021

Leestijd ca. 4 minuten

Landelijk

Wat was het spannend!! Maar Elroy Gramsbergen uit Groningen is woensdagmiddag 24 november uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2021. Hij werd door de vakjury van film-en onderwijsprofessionals verkozen tot de meest aansprekende filmdocent. De prijsuitreiking vond plaats tijdens een speciale filmeducatiemiddag die we samen met International Documentary Film Festival Amsterdam organiseerden in Eye Filmmuseum.

De huidige Filmleraar van het Jaar, Bart Valkenier, onthulde te midden van een zaal vol leraren, leerlingen en netwerkleden de winnaar en vertelde dat de jury zeer te spreken was over de didactische aanpak van Elroy Gramsbergen, docent Media en Film op het Leon van Gelder in Groningen. De vakjury vindt dat Elroy een zeer heldere visie heeft op waar hij met de leerlingen naartoe werkt.

" Hij onderwijst op constructieve wijze en stimuleert de leerlingen alles zelf te doen in het filmmaakproces; van research tot filmen tot montage. De tijd en aandacht die Elroy steekt in het zo veel mogelijk leerlingen meenemen in het maken van film, mag gezien en gewaardeerd worden. Dit onderscheidt hem echt van de gemiddelde docent."

vakjury Filmleraar van het Jaar

Elroy streed in de finale tegen Berrie de Zeeuw (docent Frans, Pius-X College in Bladel) en Caroline de Nerée (docent beeldende kunst, Gymnasium Novum in Voorburg).  “Het bleef spannend tot het allerlaatste moment. Alle drie zetten ze film vanuit een heldere visie en vol enthousiasme en bevlogenheid in, in hun lessen. Ze blijven dicht bij de belevingswereld van hun leerlingen”, vertelt Bart Valkenier namens de jury. Berrie verweeft film en populaire series als Lupin met de lesstof en Caroline verbindt verschillende vakken aan elkaar met film.

Tot half november kon ook het publiek stemmen op de favoriete filmleraar van 2021, dat werd duizenden keren gedaan. Alhoewel Berrie de meeste punten kreeg van het publiek, leverde dat samen met de jurypunten, net niet de titel op van Filmleraar van het Jaar. Ook Caroline scoorde hoog bij zowel jury als publiek maar Elroy sleepte met een nipte voorsprong de felbegeerde titel in de wacht.

Hoofdprijs
Elroy is gedurende één schooljaar (2021-2022) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een jaarabonnement op Cineville, en mag hiermee een jaar lang gratis naar de film. Daarnaast wint hij een bezoek naar een filmtheater of filmfestival naar keuze met zijn klas. Elroy neemt ook plaats in de jury van de verkiezing van 2022 en mag als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor zijn eigen klas en om te delen met andere docenten.

Vakjury
De jury bestond in 2021 uit: Sarah Sylbing (regisseur van o.a de serie Klassen), Emiel Copini (onderzoeker kunst -en cultuureducatie), Bart Valkenier (Filmleraar van het Jaar 2020), Lente IJsendijk en Malou de Kruijk (winnaars Documaken profielwerkstukwedstrijd).

Regionale winnaars
Dit jaar vond de vierde editie plaats van de landelijke verkiezing Filmleraar van het Jaar. Nog nooit kende de verkiezing zoveel aanmeldingen. Voor het eerst hielden we ook regionale verkiezingen i.s.m de filmhubs. Begin juli werden de zes regionale winnaars bekend gemaakt: André Broens (Filmleraar van het Jaar regio Midden), Sanne Assink (Filmleraar van het Jaar regio Oost), Henk Huibers (Filmleraar van het Jaar regio Noord-Holland), Caroline de Nerée (Filmleraar van het Jaar regio Zuid-Holland), Berrie de Zeeuw (Filmleraar van het Jaar regio Zuid) en Elroy Gramsbergen (Filmleraar van het Jaar regio Noord). De laatste drie gingen door naar de finale en streden om de landelijke titel.   

Beelden van de uitreiking (livestream) Filmleraar van het Jaar

Benieuwd wat de jury van de drie finalisten vond?

Lees hier het juryrapport!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op