Juryrapport Filmleraar van het Jaar 2021

Vakjury

De vakkundige jury van 2021 bestond uit de Filmleraar van het Jaar 2020, Bart Valkenier, documentaireregisseur Sarah Sylbing (van o.a de serie Klassen), onderzoeker kunst- en cultuureducatie Emiel Copini en de winnaars van het Documaken Filmfestival 2021: Lente IJsendijk en Malou de Kruijk.

Uit het juryrapport

Berrie is een docent die leerlingen meekrijgt. Hij is enthousiast, lief, betrokken en ontzettend motiverend. Leerlingen doen met zijn lessen mee, zonder dat hij hier moeite voor lijkt te moeten doen. Met de Netflix serie Lupin en videoclips van de populaire zanger Stromae brengt Berrie de Franse taal tot leven. Berrie scoort bij de jury veel punten met de manier waarop hij met zijn lessen dichtbij de belevingswereld van zijn leerlingen komt.

Elroy is een betrokken docent. Hij is zelfs zo populair dat leerlingen in de pauze hun boterhammen bij hem in de klas opeten. In zijn lessen staat het maken van film centraal. Door het kijken en maken af te wisselen ontstaat er integratie, de leerlingen zijn bewust bezig met film. De tijd en aandacht die Elroy steekt in het zo veel mogelijk leerlingen meenemen in het maken van film, mag gezien en gewaardeerd worden. Dit onderscheidt hem echt van de gemiddelde docent.

Caroline is een bevlogen docent beeldende vorming die het belangrijk vindt dat haar leerlingen zich goed voelen.Z e is een warme persoonlijkheid en houdt oprecht van het medium film. In haar lessen zie je dit terug op de manier waarop ze filmische elementen van videoclips en korte film samen met haar leerlingen onderzoekt. De jury was erg te spreken over de manier waarop Caroline haar leerlingen de inhoudelijke en relevante kennis over film weet bij te brengen, soms zo en passent dat leerlingen het nauwelijks doorhebben.

 

Volg ons op