Berrie de Zeeuw †

In memoriam

In 2021 deed Berrie de Zeeuw mee aan de verkiezing Filmleraar van het Jaar. Of eigenlijk: wij benaderden hem en vroegen Berrie om mee te doen. Dat deed hij en met succes. Hij werd uitgeroepen tot winnaar van de regio Zuid en werd de favoriet van het publiek. Afgelopen 31 januari 2023 is Berrie op 37-jarige leeftijd onverwachts overleden, vreselijk nieuws voor iedereen die hem kende. Hij werkte al sinds 2007 als docent Frans op het Pius X college in Bladel en was landelijk een ambassadeur voor de Franse taal en de Franse cinema. In die rol ontwikkelde hij lesmateriaal waarin hij beeld met de lesstof op een bijzondere manier verweefde. Dat deed hij bijvoorbeeld ook met de populaire Franse serie Lupin. Zo heeft het Netwerk Filmeducatie hem leren kennen, we waren onder de indruk van deze lesbrieven. We wensen alle mensen om hem heen veel sterkte en kracht toe en zullen Berrie missen.

Dit is Berrie's campagnepagina van de verkiezing Filmleraar van het Jaar 2021.

Uit het juryrapport

De jury is zeer te spreken over de manier waarop docent Berrie de Zeeuw de lesstof probeert te verlevendigen voor zijn leerlingen. Dit doet hij door film en populaire series te verweven met de lesstof. Berrie heeft een duidelijk doel met film: namelijk zo dicht mogelijk bij zijn leerling komen te staan.

Meer over Berrie

Berrie is docent Frans op het Pius X-College in Bladel en is ambassadeur voor de Franse taal en ook Franse cinema. Als je Berrie als docent hebt dan bekijk je geen stoffige Franse films maar een populaire Netflix-serie. Berrie zet film heel bewust in tijdens zijn eigen lessen, laat leerlingen zelf films maken en stelt zijn lesmateriaal beschikbaar voor grote groepen leerlingen en docenten in heel Nederland. Zijn leerlingen maken op verschillende manieren kennis met beeld, zoals via film, muziek en series en altijd via gevarieerde werkvormen. Ook zorgt Berrie ervoor dat er elk jaar een Franse film tijdens de Dag van de Franse taal gedraaid wordt in bioscopen door heel Nederland. Hij omarmt de Franse cinema en versterkt de lesinhoud door middel van film.

Bekendmaking

Dé Filmleraar van het Jaar 2021 werd op woensdag 24 november bekendgemaakt, tijdens het filmeducatieprogramma op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Stemmen kon tot 15 november 2021.

Volg ons op