Chris Beijer wint de publieksprijs Filmleraar van het Jaar ‘23/24

Leestijd ca. 2 minuten

Kirsten Sikkema

Filmhub Noord

Leerkracht Chris Beijer van de Leeuwarder Schoolvereniging heeft de publieksprijs in de wacht gesleept tijdens de verkiezing van Filmleraar van het Jaar. Alhoewel de juryprijs naar een andere docent is gegaan, was Beijer de publieksfavoriet met de meeste stemmen.

Naast de vakjury heeft het publiek een belangrijke rol in de verkiezing. De publieksstem telt in de eindbeoordeling voor een zesde deel mee. Daarom deden de filmleraren de afgelopen twee maanden enorm hun best om zoveel mogelijk stemmen in de wacht te slepen.

Chris haalde een dikke 30 procent van alle duizenden publieksstemmen en legde daarmee beslag op de publieksprijs: 'Ik ben hier ontzettend blij mee en het is vooral mooi dat het Noorden me geweldig gesteund heeft. Burgemeesters Sybrand Van Haersma Buma van Leeuwarden en Avine Fokkens van Heerenveen hadden zelfs filmpjes gemaakt waarin ze opriepen op mij te stemmen. Superleuk dat ze dat voor me deden.'

Burgemeester Buma helpt Chris en roept op: 'Stem op meester Chris'

Het was net niet genoeg om ook de juryprijs te winnen, maar Chris ging naar huis met een prachtig jurycommentaar:

'We kennen allemaal wel een leraar van wie we zelf les hadden gewild in onze jeugd. Chris is zo’n leerkracht. De combinatie van vakkennis, enthousiasme en creativiteit in beeld én verhaal, maakt dat we het liefst zelf terugkruipen in de schoolbanken voor een les filmeducatie van Chris. Al stemt het ook gerust dat we weten dat er elk jaar circa 25 kinderen kunnen genieten van zijn lessen.'

De juryprijs ging naar...

Remon Klik, docent Biologie op het HLZ in Amsterdam. Remon Klik is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs.

Film als basis 

Steeds meer leraren gebruiken film in hun lessen om leerlingen te helpen beelden beter te begrijpen. Ook Chris verrijkt zijn curriculum door film te gebruiken om complexe onderwerpen te bespreken. ‘Ik ben erg blij met de nominatie. Film bestaat al meer dan 100 jaar, maar past perfect bij de 21e eeuwse vaardigheden die wij onze leerlingen willen bijbrengen’, benadrukt Chris Beijer. ‘Film op school gebruiken is iets wat ik iedereen aan kan raden.’ 

Mede dankzij Chris zet de Leeuwarder Schoolvereniging filmeducatie als volgt in:

  1. De Leeuwarder Schoolvereniging deed mee aan de Proeftuin Filmeducatie. Samen met een filmmaker zijn lessen gegeven.

  2. Er is een greenscreen aangeschaft en het lerarenteam heeft een les gevolgd van een docent van Kunstkade om ermee te leren werken.

  3. Er zijn iPads aangeschaft waar videobewerkingsapps zoals iMovie en stopmotion op staan.

  4. Er zijn in drie jaren films ingezonden voor het Filmfeest in Friesland.

  5. In coronatijd maakte groep 8 twee eindfilms in plaats van een eindmusical.

  6. Voor het thematisch werken (IPC) wordt film in de verschillende groepen gebruikt als presentatiemiddel.

  7. In de lessen wordt de Film Toolkit gebruikt, inclusief de Maak- en Kijkposters.

  8. Voor de instructies bij gym zijn ook films gemaakt.

  9. Elk jaar maakt de klas van Chris een kerstclip en lipdub.

  10. In april 2024 treedt het Fries Kamerorkest op in De Harmonie, en op de achtergrond zijn filmbeelden te zien die de leerlingen van meester Chris maakten.

Foto's Joep van Aert

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op