Wij bouwden de stadions

Korte documentaire over de dwangarbeiders die in Qatar gewerkt hebben aan de bouw van de WK Stadions.

Nepalese journalist Rudra Khadka ontvangt in Kathmandu arbeiders die teruggekeerd zijn na als dwangarbeider in Qatar te hebben gewerkt aan de bouw van de WK Stadions. Naar schatting 6.500 gastarbeiders kwamen om tijdens de bouw. Een onbekend aantal keerde ziek of gewond terug naar hun land van herkomst. Khadka besloot de gastarbeiders een stem te geven, en interviewt verschillende mensen die vertellen hoe ernstig de werkomstandigheden waren, en wat voor heftige gevolgen die hadden.

Aan de slag met deze film?

Deze film gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De film sluit aan bij de thema's koloniaal verleden, (hedendaags) racisme, discriminatie of vooroordelen. Via deze film leren de leerlingen over de gevolgen van het bouwen van de stadions voor het WK in Qatar.

Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.

Extra verdieping?

Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van het kennisplatform NPO Kennis - hét kennisplatform voor iedereen die wil weten hoe het zit. Door middel van beknopte stories met videofragmenten kun je leerlingen kennis bijbrengen over actuele kwesties. Daarnaast kun je ook de video's van NOS op 3 gebruiken - dit zijn nieuwsvideo’s die antwoord geven, die context bieden, die ver dichtbij halen.

De meest geschikte bronnen van NPO Kennis en NOS op 3 die je bij deze documentaire kunt gebruiken vind je door naar beneden te scrollen naar het Lesmateriaal.

  • Alle leeftijden

Rhudra Khadka Nepal 2022, 12 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Afscheid / dood, Slavernij
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op