Nomade in Niemandsland

Nomade in Niemandsland neemt je mee naar het bewogen leven van Caribische kunstenaar Felix de Rooy. De Rooy wordt gezien als pionier. De eerste in het Nederlandse Koninkrijk die met zijn kunst vrijuit vertelt wat het betekent om queer en Caribisch te zijn.

Met zijn werk daagt hij de gevestigde orde uit om zichzelf in de spiegel te bekijken. Ondanks de relevantie en de artistieke waarde van zijn werken, werd hij niet opgenomen in de witte kunstwereld. Na een herseninfarct zoekt de Caribische kunstenaar een weg in zijn nieuwe werkelijkheid. Dan gebeurt er iets verrassends: door veranderend maatschappelijk bewustzijn kijken jonge makers van kleur bewonderd terug en komt er een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Ineens krijgt de Rooy de erkenning waar hij voor gewerkt heeft.

Aan de slag met deze film?

Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan de pagina is de documentaire te bekijken. De documentaire belicht andere kunst en ideeën uit deze tijd dan dat we gewend zijn en geeft hierbij een mooi overzicht van de Rooys werken en ideeën aan het einde van de 20ste eeuw. De leergebieden Burgerschap, Mens en Maatschappij en Kunst en Cultuur sluiten aan bij deze documentaire en de thema's identiteit, LHBTQIA+, koloniaal verleden en racisme staan hierin centraal. Voor CKV en KUA sluit de documentaire goed aan bij het kunst tijdvak over massacultuur en postmodernisme.

Regie: Hester Jonkhout Productie: Tangerine Tree Omroep: ZWART Nederland 2024, 58 min

Thema Gezondheid / ziekte, Identiteit, LHBTQIA+, Racisme / discriminatie, Koloniaal verleden
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op
s