In Tussen wal en schip nemen Jip, Kyron en Benjamin hun Nederlands-Indische grootouders mee naar de plek waar zij ooit voet zetten op Nederlandse bodem. Met geduld, liefde en nieuwsgierigheid openen ze gesprekken over een verleden waarover decennialang werd gezwegen.
Voor veel Indische families blijft het koloniale verleden een pijnlijke en vaak onbesproken erfenis. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werden duizenden mensen gedwongen te migreren, hun verhalen weggestopt, om niet meer over te spreken. Nu zetten drie jonge afstammelingen een belangrijke stap om dat stilzwijgen te doorbreken. Door betekenisvolle gesprekken, met zowel tederheid als confronterende momenten, verweeft Tussen wal en schip deze persoonlijke reizen tot een groter verhaal over kolonialisme, migratie en intergenerationeel trauma. Met de eerste generatie Nederlands-Indische migranten die langzaam verdwijnt, is Tussen wal en schip een onmisbaar tijddocument. De film legt herinneringen vast voordat ze voor altijd verloren gaan en geeft een stem aan hen die dit verleden nog altijd met zich meedragen.
Aan de slag met deze film?
Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina kun je zien waar deze film binnenkort vertoond wordt. De film sluit aan bij het leergebied Burgerschap, Mens en Maatschappij en Geschiedenis en behandelt thema's als kolonialisme, migratie en intergenerationeel trauma. Door de persoonlijke verhalen van drie kleinkinderen en hun Nederlands-Indische grootouders maakt de documentaire het vaak verzwegen koloniale verleden invoelbaar en bespreekbaar. Daarnaast biedt de film een waardevol uitgangspunt voor gesprekken over identiteit, racisme en de doorwerking van geschiedenis in het heden, waardoor hij uitstekend inzetbaar is binnen het burgerschapsonderwijs.
Regie: Juliette Dominicus, Sven Peetoom Productie: Interakt Nederland 2024, 74 min
Thema | Azië, Familie, Koloniaal verleden, Migratie / vluchten, Oorlog / conflict / geweld, WO2 |
Filmkenmerken | > 61 minuten |