Martin werkt als leraar op een middelbare school, maar hij voelt zich uitgeput en opgebrand. Samen met drie collega's doen ze mee aan een experiment waarbij ze hun alcoholgehalte constant hoog houden.
Er bestaat een theorie dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt. Gesteund door deze theorie, beginnen Martin en zijn drie middelbare school collega’s aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven. De eerste resultaten zijn zeer positief, de uitgebluste leraren komen weer tot leven en zelfs de resultaten van hun klassen verbeteren. Terwijl de glazen in een rap tempo achterover worden geslagen, is het voor sommigen steeds moeilijker om controle over de situatie te behouden en blijkt het experiment grotere gevolgen met zich mee te brengen dan verwacht.
Aan de slag met deze film?
Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina wordt je doorgestuurd naar de pagina van Cinemember waar de film te bekijken is. De film sluit aan bij het leergebied Burgerschap, Mens en Maatschappij en de thema's vriendschap en humor. Het is het contrast tussen komedie en tragedie, maar ook het verschil in hoe wij omgaan met drank en dronken mensen. Zo wordt de drankcultuur in Denemarken op meerdere manieren onder de loep genomen: in de openingsscène maken jongeren er een sport van om zich vol te tanken, rond een meer te rennen, alles eruit te kotsen en dan weer te tanken. Bespreek na de film eens hoe de leerlingen de drankcultuur in Nederland waarneemt en wat ze hiervan vinden.
Niels Hexspoor, uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2022 in regio Midden, deelt in dit artikel zijn inzichten over het effectief integreren van deze film in het klaslokaal.
Thomas Vinterberg Denemarken, Zweden 2020, 117 min
Thema | Humor, Gezondheid / ziekte |
Filmkenmerken | > 61 minuten |