Als hun dertienjarige zoon vroeg in de ochtend van zijn bed wordt gelicht en opgepakt staat het leven van de Millers op zijn kop.
In de Britse serie Adolescence volgen we de familie Miller, van wie het leven volledig op z’n kop komt te staan wanneer de dertienjarige zoon Jamie (Owen Cooper) wordt gearresteerd voor de moord op een tienermeisje van zijn school. Gedurende vier afleveringen blijft het onduidelijk wat er precies is gebeurd, of de moord voorkomen had kunnen worden, en of Jamie daadwerkelijk schuldig is. Zowel zijn ouders, Eddie (Stephen Graham) en Manda (Christine Tremarco), als de politie en de onderzoekende psycholoog blijven tot de laatste aflevering in het duister tasten. Langzaam ontvouwt zich een verontrustend beeld waarin verschillende maatschappelijke thema’s aan bod komen. De aanleiding voor de tragedie lijkt te liggen in een incident waarbij Jamie door het slachtoffer werd uitgemaakt voor ‘incel’ (onvrijwillig celibatair). Vanaf dat moment raakt hij steeds meer verstrikt in de invloedssfeer van de zogenaamde ‘manosphere’, een giftige online omgeving waarin extreem masculiene denkbeelden worden gedeeld.
Adolescence werpt niet alleen licht op Jamie’s persoonlijke strijd, maar ook op bredere vraagstukken over opvoeding, sociale structuren en digitale invloeden. Welke rol spelen ouders en onderwijzers in de ontwikkeling van jongeren? Hoe groot is de invloed van smartphones en social media op hun wereldbeeld en gedrag? En vooral: hoeveel moeite kost het tegenwoordig om de ander écht te begrijpen?
Aan de slag met deze serie?
Via de "Bekijk de serie"-knop bovenaan deze pagina kun je deze bekijken op Netflix. In het Verenigd Koninkrijk is Adolescence al gratis beschikbaar gesteld op Netflix voor scholen, met als doel om jongeren bewust te maken van de thema’s die in de serie aan bod komen. De serie wordt daar actief ingezet binnen het onderwijs, met speciale aandacht voor thema’s als mediawijsheid, internet misbruik, online veiligheid, cyberpesten, groepsdruk, toxic masculinity en online misogynie.
Lesmateriaal Beeld & Geluid
Ook in Nederland wordt inmiddels gewerkt aan een vergelijkbaar initiatief. Beeld & Geluid ontwikkelt in samenwerking met Netflix digitaal lesmateriaal dat speciaal bedoeld is voor het voortgezet onderwijs. Dit materiaal is gericht op het stimuleren van gesprekken over media-invloed, groepsdruk en de sociale dynamiek onder jongeren. Adolescence sluit aan bij het vak Burgerschap en Mens & Maatschappij, en biedt docenten waardevolle handvatten om deze actuele en vaak lastige onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas.
Bijzondere cameravoering: One Shot
Naast de actuele thematiek is Adolescence ook bijzonder relevant voor de kunstvakken doordat de serie gebruikmaakt van een nogal bijzondere cameravoering. De makers kozen ervoor om iedere aflevering uit één lang ononderbroken shot te laten bestaan waardoor je alle gebeurtenissen in real time beleeft. Dat kan ervoor zorgen dat je nog intenser in het verhaal wordt meegezogen en de afleveringen extra spannend worden, omdat je als kijker net zo veel (of beter gezegd net zo weinig) weet als de personages.
Regie: Philip Barantini Productie: It's All Made Up Productions, Matriarch Productions, Plan B Entertainment & Warp Films Distributie: Netflix Verenigd Koninkrijk 2025, 4 AFL. van ± 60 min
Thema | Coming of age, Identiteit, Mediawijsheid, Pesten, Opvoeding, Criminaliteit, Misbruik |
Filmkenmerken | > 61 minuten |