Dossier Latijns-Amerika
La Carnada
Gratis toegang tot de film I Gratis les I 13 min I Met LA CARNADA verplaatsen leerlingen zich in de dertienjarige Manny die in de Mexicaanse stad Tijuana woont en de keuze maakt om drugs te gaan smokkelen, zodat hij zijn zieke moeder kan helpen. Het verhaal vanuit zijn perspectief geeft een heel ander beeld dan filmverhalen die worden verteld vanuit machtige drugshandelaren in pronkerige villa's. Het lesmateriaal bij deze short gaat in op de maatschappelijke problemen in Mexico, het gebrek aan sociale voorzieningen en de gevolgen voor jongeren.
Ga naar film en lesLa Jaula de Oro
Toegang tot film niet kosteloos I Gratis lesmateriaal I 104 min I De film volgt drie tieners die vanuit Guatemala via Mexico naar de VS vluchten, in de hoop op een minder erbarmelijk bestaan. Zonder papieren of financiële middelen zijn ze gedwongen illegaal te reizen op het dak van een goederentrein. Net als duizenden andere Zuid-Amerikanen die deze benarde, onzekere queeste ondernemen. Maar wat treffen ze aan, áls ze al zonder kleerscheuren de grens oversteken? Wacht hen daar de beloofde welvaart en het geluk waar ze alles voor opgaven?
Ga naar film en lesMigratie bespreken aan de hand van La Jaula de Oro
Het thema migratie vanuit uit Mexico en Latijns-Amerika naar de VS behandel je met gemak aan de hand van deze meeslepende roadmovie. In het gratis lesmateriaal bij deze film vind je een stellingenspel over migratie, maar ook veel voorbeeldvragen als: In welke situatie zou jij overwegen om naar het buitenland te verhuizen? Heeft deze film je mening over immigranten veranderd? Ken jij zelf migranten?
Het lesmateriaal bevat ook ideeën voor opdrachten, zoals: stippel via Google Maps de route uit die de jongeren afleggen. Waar vertrekken de verschillende personages? Waar scheiden ze hun wegen? En waar zou jij een andere weg inslaan? Je kunt ook ingaan op het verhaal van de regisseur die zich door waargebeurde verhalen liet inspireren. In het lesmateriaal vind je ‘weetjes’ daarover.
Kijk La Jaulo de Oro op een groot scherm
Meeslepende ervaring
Geen tijd om deze film in z’n geheel in de klas te kijken? Bekijk de trailer! Stel vragen als: wat valt je op, wat doen de beelden met je? Moedig leerlingen aan om ze vanuit hun eigen beleving erover te praten, vervolgens kun je dieper op het thema migratie ingaan.
Voor de maximale beleving van deze film bezoek je een filmtheater of bioscoop met je klas. Regisseur Quemada-Diez besteedde bijzonder veel aandacht aan het camerawerk. De brandende zon, de daken van overvolle treinen richting grensstreek, mensen die vanaf de rails fruit toewerpen; het draagt allemaal aan het invoelbaar maken van hoe het is om te migreren.
De close-ups van de gezichten van de hoofdpersonen doen ook iets met je. De hoopvolle Juan verlaat zijn geïmproviseerde huis want “In het noorden is alles beter". Dan een start een zware tocht naar Californië, samen met zijn twee vrienden Sara en Samual. Onderweg ontmoet het drietal de inheemse Chauk, die geen Spaans spreekt, maar zich toch bij de groep voegt.
Deze tekst over het lesmateriaal bij La Jaulo de Oro is gepubliceerd in 2022 in Geografie, uitgave van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG).
Giraf in de regen
Gratis toegang tot de film I Gratis lesmateriaal I 12 min I De makers van deze korte animatiefilm bieden een verhaal over hoe het is om asielzoeker te zijn. Wanneer een giraf in het denkbeeldige land Djambali wat water probeert te delen met de leeuw, wordt hij zomaar het land uit geschopt. Hij komt in een plek terecht waar voornamelijk honden wonen, en probeert zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het lesmateriaal gaat in op vluchtelingen, asielbeleid en integratie.
Ga naar film