La Jaula De Oro

Juan droomt over een beter bestaan, hij hoopt namelijk “The Golden Dream“ in de Verenigde Staten te realiseren. Een kritische doch hoopvolle speelfilm.

“In het noorden is alles beter” vindt Juan. Daarom verlaat hij zijn geïmproviseerde huis in Guatemala stad en start een zware tocht naar Californië, op weg naar een beter bestaan. Zijn twee vrienden Sara en Samual gaan met hem mee. Onderweg ontmoet het drietal de inheemse Chauk, die geen Spaans spreekt, maar zich toch bij de groep voegt. Zonder papieren of financiële middelen zijn ze gedwongen illegaal te reizen op het dak van een goederentrein. Net als duizenden andere Zuid-Amerikanen die deze onzekere tocht ondernemen. Maar wat treffen ze aan, áls ze al zonder kleerscheuren de grens oversteken? Wacht hen daar de beloofde welvaart en het geluk waar ze alles voor opgaven?

Deze film geeft een indruk van de leefomstandigheden en de schrijnende situatie in het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico. Het geeft op een meeslepende manier weer hoe de tocht door deze kinderen beleefd wordt.

Aan de slag met deze film?

De film is via een betaald account te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Vanwege de lengte van de film kun je eventueel ook fragmenten vertonen. De film is uitermate geschikt als inleiding op het maatschappelijke probleem tussen Mexico en de VS.

Onderaan de pagina vind je gratis lesmateriaal dat ontwikkeld is door de Belgische organisatie MOOOV. Het document bevat een uitleg voor docenten en opdrachten voor de leerlingen. Zowel de maatschappelijke thema's van de film als de technische aspecten worden in het lesmateriaal behandeld.

  • Geweld
  • Angst
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Diego Quemada-Díez Mexico/Guatemala 2013, 104 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Migratie / vluchten, Arm / rijk, Democratie / rechtsstaat, Globalisatie, Identiteit, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Vriendschap
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op