Terugblik Beeldbekwaam in het onderwijs 2022

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

2 november 2022 organiseerden wij i.s.m. onze programmapartners de tweede editie van het seminar Beeldbekwaam in het Onderwijs, speciaal voor lerarenopleiders. Met een wervende keynote van Ester Gould en twintig zowel verdiepende als praktische workshops verkenden 150 deelnemers deze dag de breedte van filmeducatie. Tijd om terug te blikken!

Er komt een derde editie aan

Het doel van het seminar was om lerarenopleiders bewuster met film aan de slag te laten gaan. 99% van de deelnemers gaf aan dat dat is gelukt. We kregen een 7,97 gemiddeld. Is dat een 8? Ja toch?

Sowieso goed genoeg gewaardeerd om een volgende editie in te plannen die natuurlijk nog beter aansluit op de behoeften van de lerarenopleiders. Door alle ingevulde evaluaties hebben we weer veel beter zicht op wat de deelnemers konden waarderen en wat ze hebben gemist. Het najaar blijkt een goede periode voor dit seminar. De volgende editie vindt plaats in november 2023 of 2024.

" Ik heb veel nieuwe inzichten opgedaan en vond het heerlijk om af te sluiten met een maakworkshop. Deze liet prachtig zien dat je met dezelfde beelden toch heel andere verhalen kunt vertellen."

deelnemer

" Zo'n dag enthousiasmeert om meer met film te gaan doen. De mogelijkheden zijn eindeloos, heel inspirerend."

deelnemer

Doen we niet meer!

Het Eye Collectiecentrum bleek geen goede workshop locatie. De wandeling er naartoe nam teveel tijd in beslag. En je moest ook weer terug. Bovendien was het geen inspirerende ruimte en was er geen koffie verkrijgbaar op deze locatie.

De catering werd beter gewaardeerd dan in 2021: goede koffie, voldoende snacks en prima lunch. We vroegen alle deelnemers ook om hun favoriete onderdeel met ons te delen, het onderdeel dat hen het meest had geïnspireerd. Velen vonden het erg lastig kiezen en gaven aan meerdere favoriete workshops te hebben. Wat opviel was dat de onderdelen met verhalen uit de praktijk / persoonlijke ervaringen erg aansloegen, ook de praktische workshops werden goed gewaardeerd. Een enkeling miste het meta niveau. Helaas kwam de beschrijving niet altijd 100% overeen met de inhoud van de workshop, dat had beter gekund.

Top 10 best gewaardeerde workshops

  1. Keynote Ester Gould

  2. Lampje tegen het Licht - Mieke de Jong

  3. Audiovisual Storytelling - Helmut Boeijen

  4. Film in je vak - Ellenoor Bakker

  5. Aan de slag met animatie - Eva Lenis | De keuze van de maker - Esther Pardijs

  6. Minor Filmeducatie & Mediawijsheid - Tjeerd Dijkstra en Mireille Wiegers

  7. Film als spiegel - Daan van Riet | Nieuwswijsheid en Desinformatie - Patricia van Rijswijk

  8. Hollywood in de Klas - Freek Commandeur | Frisse Blik - Lucas Westerbeek

  9. Kijken naar de Oorlog - Kimber van Valkenburg & Marc van Berkel

  10. Digitaal verhalen vertellen - Frank Coenders

" Jammer dat de sprekers en deelnemers niet zo divers waren. Ook miste ik een moment dat we weer even samenkwamen, later op de dag. "

deelnemer

Wordt film een kunstvak?

In het conceptvoorstel van een werkgroep van SLO is een mooie plek voor film als keuze-examenvak beoogd. Op veler verzoek: update over de SLO-adviezen.

Heb je nog een opmerking of suggestie voor de volgende editie? Wil je in contact komen met een spreker of zou je graag die ene presentatie nog eens na willen lezen? Mail ons, dan brengen we je met hem/haar in contact.

Ken je onze maandelijkse nieuwsbrief voor het po en vo? Deze staat vol film- en lestips met interviews en het laatste filmeducatie nieuws.

Hier schrijf je je in!
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op