“Oh, wat is dit moeilijk! Vragen naar mijn favoriete films is als een kok vragen naar zijn lievelingsgerecht. Ik ben een enorme filmfanaat en veel films liggen me dichtbij het hart. Laat ik beginnen met de zomerfilm die ik als tiener ein-de-loos vaak heb gekeken.”

1 Grease (Randal Kleiser, 1978)
“Dat moment van Sandy’s transformatie van braaf petticoat-meisje naar femme fatale! Als meisje was ik diep onder de indruk. Ik kon alleen maar hopen dat ik later er zo uit zou kunnen zien. En natuurlijk was ik superverliefd op John Travolta met zijn helderblauwe kijkers. De kostuums en decors in Grease zijn fantastisch. Op de middelbare school sprak ik met vrienden af dat we allemaal zo’n jasje als in Grease aandeden. Onze look haalde het niet bij de film, maar wat voelden we ons cool.”

2 Intouchables (Olivier Nakache en Éric Toledano, 2011)
“Als ik mijn geheugen zou kunnen wissen en een film opnieuw voor het eerst kon beleven, dan kies ik voor Intouchables. Het is een komedie die door het mooie camerawerk een arthouse-feel heeft. Intouchables gaat over de vriendschap tussen Philippe, een Parijse miljonair met een dwarslaesie, en de brutale Senegalees Driss die zijn verzorger wordt. De mannen verschillen enorm, toch ontstaat er een diepe vriendschap. Waarom deze film zo bij me binnenkwam? Het verhaal vind ik mooi, maar zit 'm vooral in de chemie tussen de acteurs. Het plezier spat van het scherm.”

3) Kill Bill (Quentin Tarantino, 2004)
“Tarantino zet je in een wereld waarvan je de regels niet kent. Elk shot doet je verwonderen, de kleuren zijn overdonderend en alles ziet er supergoed uit. Met Kill Bill maakte ik kennis met het cult-genre, want het barst van de verwijzingen naar vechtfilms, black films uit de jaren ‘70 en spaghettiwesterns. Heel erg vet. Kill Bill brengt filmkunst dichterbij en wekt je nieuwsgierigheid naar cultfilms. Daarom kies ik voor Kill Bill als aanrader om te kijken met leerlingen.”
“Les krijgen over film op school, dat had ik zéker leuk gevonden. Toen ik op de middelbare school zat, werd zo nu en dan een televisie op wielen het lokaal ingerold. Helemaal blij was ik dan. Met filmeducatie houdt film in de klas niet op bij het kijken. Je hebt een gesprek over wat je ziet en krijgt tools over beeldbegrip. Je leert film nog meer te waarderen, maar er vallen ook kwartjes als het gaat om mediawijsheid. Supernuttige kennis waar leerlingen telkens weer op kunnen teruggrijpen.”
Over Sosha
Sosha Duysker (29) is als presentatrice bij de NPO bekend van Het Klokhuis, het wetenschapsprogramma Atlas en het Gouden Kalveren Gala. Regelmatig neemt Sosha ook de presentatie van events van het Netwerk Filmeducatie op zich, zoals Beeldbekwaam in het Onderwijs, een seminar voor lerarenopleiders die een nieuwe generatie leraren willen inspireren om bewust met beeld om te gaan (3 november 2021 in Eye Filmmuseum).
Kijktip
Bekijk de zes korte video's met Sosha over beeldtaal
Ga naar de minicursusFotografie portret Sosha Duysker bovenaan dit artikel: Lieke Romeijn.