Roán: "Ik vind animeren in Blender echt geweldig"

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Roán Boers (15) maakte een knappe, fantasierijke animatiefilm in Blender. "Designen heb ik altijd interessant gevonden en ik wilde laten zien wat ik kan."

Roán is derdejaars vmbo-kader op TalentStad Beroepscollege in Zwolle en volgt het profiel Dienstverlening & Producten, route Media en Vormgeving. Bij het vak Idee ontwikkeling (een keuzevak uit MVI) gaan leerlingen aan de slag met verschillende materialen en zetten ze hun creatieve ideeën om naar eindproducten, zoals een animatiefilm. Roán koos ervoor om zijn animatiefilm te maken in Blender, een programma voor het maken van 3D-animaties en effecten.

"De opdracht was kort en krachtig," zegt Roáns docent Bart Valkenier (in 2020 verkozen tot Filmleraar van het Jaar). "Geen dikke boeken, geen lappen tekst." De leerlingen maakten een eigen animatiefilmpje waarbij een verhaal over twee soorten wezens, die ergens in het planetenstelsel leven en elkaar bestrijden, het uitgangspunt vormde. Roán: "Een grappig verhaal. Je kreeg ook de vrijheid om het hier en daar aan te passen. Dat je creatief met de verhaallijn bezig kon zijn, was wat ik interessant vond."

Je eigen verhaal

Docent Bart zet zich in voor kunst en cultuur-onderwijs op het vmbo. In een eerder interview vertelde Bart waarom: er zijn leerlingen die moeite hebben met taal en wiskunde, maar heel creatief zijn. Om creatieve leerlingen uit te dagen en te inspireren, ontwikkelt Bart lesmateriaal dat aansluit bij de uitgangspunten van filmeducatie. "Jouw verhaal over hoe je bij je eindproduct bent gekomen, is net zo belangrijk als het eindproduct zelf, dat is wat we leerlingen meegeven," zegt Bart. "Fouten maken mag. Nieuwe routes inslaan? Graag. Vaststaat dat je aan het einde van de rit wel je eigen product moet opleveren."

Van 2D naar 3D

Dat veranderde toen docent Bart een video toonde waarin hij een tekening tot leven brengt met gebruik van Blender. De software is volledig open source en dus gratis. In Barts filmpje zie je eerst een tekening vol poppetjes en objecten van Barts zoontje. Het Blender-filmpje dat Bart vervolgens op basis van die tekening maakt, toont een bewegend platform met dezelfde poppetjes en objecten als op de tekening van zijn zoontje, maar dan in beweging. Ze springen op en duikelen over elkaar. Roán: "Je moet het maar bedenken!"

Het inspireerde Roán om zijn animatiefilm ook in Blender te maken. "De opdracht sprak me aan en ik had de cartooneske karakters en voertuigen al ontworpen en het verhaal in drie versies uitgeschreven. Daardoor voelde ik ook echt de motivatie om extra mijn best te doen voor de uitvoering. Ik dacht: hoe vet zou het zijn als ik dit echt in zo’n programma zou animeren? Ik heb gewoon het programma aangeklikt en de video-tutorials van meneer Valkenier bestudeerd. Ik bekeek ook voorbeelden van animatiefilmpjes op de website van Blender."

Doorzettingsvermogen

Je hebt geduld en doorzettingsvermogen nodig om het programma te leren kennen. "Elke knop op je toetsenbord heeft een andere functie in het programma. Met de knop Tab kun je een vorm editen. Je kunt ook in je beeldscherm dingen aanklikken, zo van: ik wil nu dat mijn camera hierop focust. Voor het animeren heb je key-frames, daarmee stel je in wanneer wat gebeurt, zoals het moment waarop je karakter zijn hoofd moet bewegen." Roán werkte niet alleen tijdens Bart's lessen aan zijn filmpje, maar hele dagen en ook in het weekend. "Ik wilde er echt een mooi project van maken en laten zien wat ik kan."

Rijke fantasie

"Designen heb ik altijd interessant gevonden," zegt Roán die een rijke fantasie heeft. Op zijn zesde maakte hij met vrienden, met de camera van zijn telefoon, een hele film die ze ook in het klaslokaal vertoonden. Later bedacht hij met vriend Kees een eigen merk. Samen maakten ze twintig stripboeken met drie verschillende hoofdrolkarakters. "Dus ja, ideeën uitwerken, dat vind ik gewoon echt leuk."

Roán gaat nu naar de vierde en wil het liefst naar de opleiding tot Filmmaker (AV) van het Cibap, de creatieve mbo in Zwolle. Voor de toelating moet je kunnen laten zien wat je waard bent. "Ik vertrouw erop dat het wel goedkomt. Deze animatie kan in ieder geval in mijn portfolio!"

Ook tekeningen tot leven brengen in Blender?

Bekijk de gratis Blendertraining in de vorm van video's van Bart Valkenier op YouTube.

Ga naar Blender-tutorials

Meer met Blender?

Op Bart's website vind je doe-opdrachten, het speciale Blender-boek (met een korte samenvatting van elke video) en het Blender-sneltoetsen-overzicht.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op