De focus van X11 ligt op media en vormgeving, ook is er veel aandacht voor kunst, cultuur en techniek. Leerlingen zijn er op allerlei manieren met beeld bezig, zeker ook met film. In tien jaar tijd is de school drie keer zo groot geworden. Jeppe: "Het helpt dat we allemaal dagelijks bezig zijn met beeld, wat beelden ons vertellen, wat we zelf vertellen en hoe we daar beter in kunnen worden. Ik denk dat er ook meer behoefte is aan creativiteit."
In het eerste en tweede jaar maken leerlingen filmpjes en krijgen ze les over begrijpend kijken. "Begrijp je welk verhaal er wordt verteld, welke aspecten bepalen het resultaat en hoe zou je dat zelf kunnen toepassen in je eigen film?" In de vierde maken ze een eigen film en laten ze zien wat ze in huis hebben op audiovisueel gebied. Jeppe: "Een filmexpert in bioscoop Louis Hardlooper Complex vertelt over de geschiedenis van film, de technieken erachter en geeft tussentijdse feedback op de zelfgemaakte films."
Deze maand staat een bezoek aan het Nederlands Film Festival op jullie programma.
"Zo'n evenement in je eigen omgeving moet je minstens een keer in je leven hebben bezocht! Mijn favoriet voor leerlingen is de workshop Blik op de Set. Op een nagebootste set leren ze over verschillende disciplines zoals het maken van decors, de werking van het licht en editen. Ook maken ze zelf een stuk van een film. Ik vind Blik op de Set een goed onderdeel binnen het NFF-educatieprogramma omdat leerlingen echt iets meemaken op het festival en daarmee wordt het een onderdeel van hun wereld."
Uitgelicht: workshop Junior Gouden Kalveren
Dit jaar staat Blik op de Set niet op het programma van NFF Educatie, maar wel: de workshop Junior Gouden Kalveren waarmee makers in de dop hun dagelijkse film- en storytelling-skills tot een hoger niveau brengen.
Docenten van jullie school denken ook mee met NFF.
"NFF staat altijd open voor samenwerking, maakt filmselecties voor scholen en nodigt docenten uit om deel te nemen aan het panel voor het selecteren van die films. Het gaat ook om bedenken welke leervragen je naar aanleiding van de film kunt stellen. Als het goed is, maakt dat de selectie van films en het lesmateriaal beter. Het voegt ook iets toe aan het vak van docent om in een commissie te zitten en films te bekijken. Je voelt je serieus genomen als pedagoog en iemand die verstand heeft van leren over film."

Jij kent het culturele aanbod goed. Wat maakt jou enthousiast?
"Als een culturele aanbieder niet een soort kleurplaat voor leerlingen maakt die ze mogen inkleuren, maar ze echt als makers zien. Nog mooier: als het werk ook in eigen stad te zien is en mensen erlangs lopen. Je was dan niet slechts een bezoeker, maar hebt binding met wat er gebeurt. Het is een ervaring die je bijblijft. Ik kan me voorstellen dat je later, wanneer je als leerling volwassen bent, je bij jezelf denkt: ik neem mijn kinderen daar ook eens mee naartoe. Een cultureel evenement zoals NFF wordt daarmee echt een onderdeel van je leven in de stad."
Over NFF
Het Nederlands Film Festival vindt dit jaar plaats van 21 t/m 30 september. De inschrijvingen voor het educatieprogramma tijdens de festivalweek zijn helaas gesloten, wel is het mogelijk om op het festival met een kleine groep een film te bekijken. Je vindt het programma met ticketverkoop hier. Inschrijven voor een educatie-activiteit voor volgend jaar kan vanaf mei 2023. Voor meer informatie over educatie en NFF: https://www.filmfestival.nl/educatie/
Jeppe en de leerlingen van X11 zijn te zien in een filmpje van Filmhub Midden. Bekijk het filmpje!
Fotografie Liesbeth Dingemans (portret Jeppe den Uijl bovenaan dit artikel).