10 Franse muziekvideo's: Welke kies jij voor de Dag van de Franse taal?

Leestijd ca. 8 minuten

Beeldschoon zijn ze, de chansons van Piaf en Aznavour. Maar voor veel leerlingen zijn zulke liedjes een ver-van-je-bed-show. Het is daarom het hedendaagse Franse levenslied dat in deze top 10 schittert. Bien pratique: Frans docenten vertellen hoe je de spetterende video's in de klas bespreekt. Indruk maken op je leerlingen op de Dag van de Franse taal (10 nov)? Scroll naar tip 10!

1 Angèle - Amour, Haine & Danger

In haar nieuwe video zingt Angèle over het mobieltje als stille getuige van onze gedachten. In de vorm van foto's, berichtjes en notities bevat onze telefoon ons hele leven. "Een thema dat uit het leven is gegrepen," zegt docent Karin Klerkx (KS Diest, België). De video is prachtig en dankzij de visuele ondersteuning begrijpen leerlingen de songtekst veel beter. Welke bekentenis doet Angèle?, Wat is je mening over de video en het lied?' Deze en andere vragen vind je terug in Karins les voor leerlingen van 12 tot en met 14.

"Tout ça dans un objet (hey). Amour, haine et danger-er."

2 Bigflo & Oli - Bienvenue chez moi

"Zingend laten hiphop-broers Bigflo et Oli je in drie minuten heel Frankrijk zien," zegt Marjolein Houtsma (Openbaar Lyceum Zeist, onderbouw havo/atheneum/gymnasium). "Je ziet dat het Noorden van Frankrijk heel anders is dan het Zuiden. En dat Frankrijk heel groot is." In groepjes van 3 of 4 werken Marjoleins leerlingen samen. "Ze halen de plaatsnamen eruit, zoeken op waar ze liggen en tekenen de plaatsen op een kaart met regio's."

Op 00:10 start het duo in Bordeaux, om vervolgens op te duiken in 00:20 Normandie, 00:31 Lille, 00:42 Lyon, 00:52 Marseille, 01:02 Saint-Étienne, 01:35 Brest, 01:45 Paris, 02:05 Montpellier, 02:14 Nîmes , Perpignan, 02:15 Strasbourg, 02:47 Belgique, 02:57 Nantes, 03:07 Suisse, 03:18 Corse en 03:29 Toulouse. Wie goed oplet, ontdekt een tekstueel uitstapje naar La Réunion (01:55, "Je suis allé sur une île, le volcan m'a ouvert ses bras. Et l'océan me chuchotait "La Réunion est là"). In dit materiaal van deFranseJuf.nl vind je meer ideeën voor een eigen les.

"Faut que j'te parle de Marseille. Son port, ses ruelles un peu crades."

3 Indochine - Nos célébrations

"In deze geanimeerde clip reist de zanger met de trein langs standbeelden van personen en gebeurtenissen," zegt Karlijn van der Hoeven. Te zien zijn François Mitterrand, Barack Obama, Donald Trump, Nelson Mandela, David Bowie, Serge Gainsbourg, Greta Thunberg, de Verenigde Naties, de val van de Berlijnse Muur, de legalisering van het homohuwelijk en meer. Karlijns leerlingen bekijken de clip en maken in tweetallen een kort filmpje over een personage of gebeurtenis. Bekijk Karlijns les bij Nos célébrations in LessonUp.

"Je suis comme une histoire et qui n'en finira pas."

4 Vegedream - Ramenez la coupe à la maison

De leerlingen van Yaël de Boer (docent op het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord, klas 1-3, mavo, havo, vwo) kennen de Franse voetbalspelers die in deze video worden aangemoedigd. Yaël: "On est ensemble!, zingen ze luid mee. Veel meiden kennen het van een TikTok-dansje." In dit liedje zit het gevoel van samenhorigheid. Waardoor krijg je als kijker het gevoel: dit gaat over ons allemaal? Je kunt bespreken hoe de beelden een positief gevoel opwekken, want de beelden knetteren van de positieve energie!

"Ramenez la coupe à la maison. Allez les bleus, allez."

5 ZAZ - Je veux

Zaz weet heel goed wat ze wel en wat niet wil ("Une suite au Ritz, je n'en veux pas! Des bijoux de chez Chanel, je n'en veux pas!"). Laat leerlingen twee rijtjes invullen: Zaz veut... en Zaz ne veut pas... Vertel eens, wat voor meisje is Zaz? Waaraan zie je dat Zaz luxe niet belangrijk vindt? Wat vind je van Zaz? Hélène Robinet: "Jongeren luisteren graag naar muziek. Muziek verbindt! Maar ook zo'n thema geeft aanleiding tot gesprekken. Leerlingen vinden het leuk om gehoord te worden en de mening van anderen te horen. Je bereikt je leerlingen er echt mee!"

"Je veux d’l’amour, d’la joie, de la bonne humeur. C’ n’est pas votre argent qui f’ra mon bonheur."

6 GIMS - La Même ft. Vianney

"Deze clip is een vertrekpunt voor een les over uiterlijk en karaktereigenschappen van personen," zegt Karin Klerkx. "De boodschap is dat niet alles is wat het lijkt." Ze kijkt La Même met leerlingen van 13-15 jaar. "Het leert je met een open blik naar mensen te kijken, zonder vooroordelen. Waarom zou je als je dokter bent geen stoere motorrijder kunnen zijn? Hoezo zouden mensen die werk met hun handen verrichten, zoals bouwvakkers, niet naar het theater gaan?" Karin toont de video, laat ze vertellen over hun indrukken. Via het klassikale gesprek behandelt ze de lesstof over vooroordelen aan de hand van de kernwoorden la personnalité, les vêtements en les particularités.

"Je ne rentrerai jamais dans vos petites cases. Je vis au jour le jour alors je zigzague."

7 David Cairol - Initiales

David Cairol, reiziger, dichter en muzikant, speelt op prachtige wijze met woorden. Dit lied is gebaseerd op allografen; letters die hun betekenis krijgen als ze na elkaar worden uitgesproken. Dimitri Bongers, voormalig Frans docent, maakte voor gevorderde leerlingen een les bij Initiales.

"Voici mon bébé. Je donne la vie sur CD ce n’est pas un avis de décés. Je n’ai pas cédé, non."

8 Angèle - Balance Ton Quoi

"Nog een van Angèle," zegt Monique Pertijs, "want Balance Ton Quoi leent zich uitermate goed om het in de bovenbouw over seksisme te hebben in het Frans. Burgerschapsvorming!" Het is ook een favoriete clip van Hélène Robinet: "Deze geweldige videoclip bekijken we gezamenlijk en ik wacht op hun reactie die altijd komt: lachen om mannen die met nep-borsten rondrennen." Waar gaat dit over?, Wat bedoelt Angèle met Balance ton quoi? Dat zijn vragen die Hélène stelt. Ze vertelt dat het een verwijzing is naar naar #balancetonporc en #metoo. "Als dat is ingedaald, komen de gesprekken los. We praten ook over het moment dat een man de plek van Angèle inneemt met de conclusie: als je met elkaar praat bereik je wat." Deze video laat zich goed bespreken rond Internationale Vrouwendag (8 maart 2023).

"Les gens me disent à demi-mot. Pour une fille belle t'es pas si bête."

9 Bigflo & Oli - Coup de vieux feat. Julien Doré

Aan het meest verse nummer van Bigflo et Oli is een grappig verhaal verbonden. Julien Doré (singer-songwriter en acteur) wist dat hij met de broers zou samenwerken, maar ontving alleen het adres en tijdstip van de ontmoeting. Zodra hij uit zijn busje stapte, startte de opnamen van de clip vol knipogen naar de jaren 90. Karlijn van der Hoeven: "Je ziet aan Julien dat het een totale verrassing voor hem is." Daar komt bovenop dat Bigflo et Oli aan hun fans vroegen om tips te sturen voor personages en objecten in de clip. Ze selecteerden er vijftig. Karlijn: "Vandaar de vreemde mix van courgettes, sterren uit oude Franse series, potjes pétanque en dubbelgangers van Julien Doré." Bij deze gekke clip maakte Karlijn een les in LessonUp.

"J'ai pris un coup d'vieux. C'était mieux avant (woh, oh, oh, oh, oh)."

Ladada op 10 november

Het thema van de Dag van de Franse taal, dit jaar op 10 november, is 'Haal de culturen van Franstalig Afrika in je klas'.

SUPERTIP Claude- Ladada (Mon Dernier Mot)

Indruk maken op je leerlingen maken op de Dag van de Franse taal? Verwelkom ze in het klaslokaal met deze aanstekelijke fonkelnieuwe single waarin Nederlands en Frans moeiteloos in elkaar overvloeien. De sympathieke zanger Claude die als tienjarige van Congo naar Enkhuizen verhuisde, heeft een prachtige stem en wordt het nieuwe poptalent genoemd. In 2019 liet Claude met zijn versie van Stromae's Papaoutai de jury van The Voice Kids versteld staan. Bekijk ook Claude's TikTok waarin hij live zingt.

Bekijk de nieuwe lesbrieven

Om de Dag van de Franse taal 2022 te vieren, maakte Frans docent Berrie de Zeeuw (genomineerde Filmleraar van het Jaar 2021) lesbrieven voor het vmbo, havo/vwo onderbouw en havo/vwo bovenbouw met een vraag die ingaat op Claude's muziekvideo.

"Is dit de laatste ronde? Is dit la fin d'amour."

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s