Hoofdrolspeelster Mae van Okedoeibedankt: "Voor sommige doven is het best lastig om erbij te horen in de horende wereld"

Leestijd ca. 2 minuten

Landelijk

Mae speelde een van de twee hoofdrollen in de laatste Schoolfilm van de Maand van dit schooljaar, de roadmovie Okedoeibedankt, over twee dove meisjes (Jamie en Imane) die samen op avontuur gaan. Mae werkte ook mee aan de les erbij. Samen met tegenspeelster Douae gaf ze een lesje gebarentaal. We spraken haar over de film en over de impact die ze hoopt dat de les gaat maken.

Hoe was het om in deze film te spelen?

Het was een fantastische ervaring die ik nooit zal vergeten. Ik had een geweldige crew en cast met wie ik mocht werken, ik kon geen betere cast of crew voorstellen. Ik zou het heel graag willen herbeleven. Echt een coole leuke ervaring. 

Hoe denk je dat de gebarentaal in de film bijdraagt aan de boodschap van het verhaal?

Met de film willen wij laten zien dat doven ook gewoon alles kunnen en ook normaal zijn zoals de rest. Met hun eigen taal, gebarentaal. Want voor sommige doven is het best lastig om erbij te horen in de horende wereld omdat de mensen vaak de doven niet goed willen zien. Ik denk dat de film juist wilt laten zien dat wij ook mensen zijn, alleen met een minder goed gehoor, en met onze eigen taal. 

Wat hoop je dat de kinderen uit de les halen?

Ik hoop dat de kinderen meer gebarentaal gaan leren zodat het wat minder moeilijker wordt voor de doven. Dat ze meer bewust zijn van het feit dat communicatie best lastig kan zijn. En dat ze misschien beeld krijgen van hoe het ongeveer is om doof te zijn.

Film en les zijn geschikt voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) en staan klaar voor gratis gebruik.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op