Digitaal vertellen in de klas: een krachtig leermiddel

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

In Digitaal vertellen als didactiek laat Frank Coenders zien hoe digitale verhalen krachtige leermiddelen kunnen zijn in het onderwijs. Er wordt ingegaan op het verzamelen en verwerken van informatie tot het vormgeven van een eigen digitaal verhaal, bijvoorbeeld in de vorm van film. Met de komst van de nieuwe kerndoelen Digitale Geletterdheid is dit boek actueler dan ooit. Wij spraken met Frank over de impact van digitaal vertellen in de klas. Extra leuk: wij mogen 5x het boek weggeven! Ontdek hoe je kans maakt.

Header: still uit Er zijn grenzen: Het verhaal van Gio (2022)

Wat zijn de drie voordelen van digitaal vertellen als didactiek voor de leraar?

"Het is een gestructureerde manier om diepgaand te leren, die bovendien de betrokkenheid van leerlingen verhoogt. Dat diepgaand leren ontstaat door de stapsgewijze, onderzoekende en actieve aanpak waarin communicatie en samenwerken centraal staan. Het geeft leraren handvatten om hun didactisch palet te verbreden door de inzet van allerlei vormen van technologie. Zo wordt er diepgaand geleerd over allerlei leerstof maar tegelijkertijd gewerkt aan de digitale geletterdheid van leerlingen."

Kun je voorbeelden noemen van kennis en vaardigheden die leerlingen kunnen ontwikkelen door digitaal vertellen?

"Leerlingen leren op een gestructureerde manier een verhaal voorbereiden, onderzoeken, opbouwen, vormgeven en maken. Ze leren dat een verhaal verteld wordt aan een publiek, wat hun intrinsieke motivatie aanspreekt om een góed verhaal te vertellen. Door iteratief en in een team te werken, komen ze stap voor stap tot een beter product en leren ze van elkaar. Zo worden ze vaardig in het vertellen van verhalen en tegelijkertijd leren ze de technologie beheersen om deze verhalen te vertellen. En verder leren ze diepgaand over het onderwerp dat ze gekozen hebben."

Welke rol speelt filmeducatie in digitaal vertellen?

"In mijn boek heb ik het over het maken van documentaire-achtige films. Die kunnen over van alles gaan: van iets vertellen over de eigen buurt tot iets uitleggen zoals de Peelrandbreuk en endogene krachten in Nederland. Natuurlijk is kijken naar goede voorbeelden van documentaire dan belangrijk: hoe heeft de maker het gemaakt en wat zal zijn of haar bedoeling daarmee zijn geweest? Ook kun je documentaire goed gebruiken om op technische aspecten van het vertellen te focussen, zoals standpunt, kadering, gebruik van licht en natuurlijk audio: voice-over, muziek en sounddesign.”

Maak kans op het boek

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar het boek van Frank Coenders? Goed nieuws: wij mogen één exemplaar weggeven! Wil je kans maken? Stuur een mail met je naam, adres en een korte motivatie waarom je het boek graag zou willen ontvangen. De winnaar krijgt vóór 7 juli 2025 bericht van ons!

Stuur een mail

Over de auteur

Frank Coenders is onderwijskundige en docent ICT & Media met ruim 35 jaar ervaring in het onderwijs. Al sinds de jaren negentig houdt hij zich bezig met de inzet van technologie in de klas; van de eerste computers tot de meest geavanceerde AI-tools van nu. Meer dan 20 jaar is hij verbonden aan de pabo en werkt hij momenteel bij Hogeschool de Kempel (Helmond). Daarnaast is Frank actief betrokken bij ons leernetwerk pabo.

Maandelijks al het filmeducatie-nieuws in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s