Er wordt wel eens gezegd: lees eerst maar het boek voordat je de film kijkt. Ben je het daarmee eens?
"Zeker niet! Ik vind het niet nodig dat je eerst het boek leest. Voor kinderen die niet zo makkelijk lezen is een film echt een leesbevorderend project, vaak willen ze dan daarna toch het boek lezen. Voor sommige kinderen kan het een grote stap zijn om een boek te lezen. Als ze het verhaal al kennen wordt dat stapje kleiner. Dat is toch mooi? Ik krijg veel fanmail van kinderen met daarin de vraag: is hier ook een boek van? Daar moet ik altijd hard om lachen."
Hoe komt het dat jouw boeken zich zo goed lenen voor een verfilming?
"Ik ben onbewust toch steeds een beetje filmischer gaan schrijven denk ik. Ik zie scenes echt voor me tijdens het schrijven. Dat had ik altijd wel een beetje maar ik denk nu wat meer dan toen ik begon."
Is het boek heel anders dan de film?
"Er zitten meer magische elementen in de film dan in het boek, special effects die heel goed werken op beeld. Er zitten ook erg veel stoute grappen in, stouter dan ik ze schrijf. Ik denk dat kinderen echt dubbel zullen liggen van het lachen. En misschien nóg wel harder lachen dan om het boek. Juf Braaksel had ik wel iets ouder in mijn hoofd maar dat komt ook door de boekomslagen denk ik. Op het moment dat ik Nicolette (van Dam) zag spelen toen ik langskwam op de set, zag ik hoe fantastisch ze dat doet en was ik meteen om!"
Wordt Juf Braaksel veel gelezen in de klas?
"Ja, veel juffen en meesters lezen de Juf Braaksel-boeken in de klas, dat vind ik echt heel leuk. Ook in Juf Braaksel en de Magische ring zitten thema's die zich erg goed lenen om het over te hebben met je leerlingen. Je ziet bijvoorbeeld hoe de kinderen met elkaar omgaan. Ze zijn allemaal anders, doen dingen op hun eigen manier en toch accepteren ze dat allemaal van elkaar. Interessant om ter discussie te stellen in de klas."
Filmwedstrijd
In de Juf Braaksel filmwedstrijd gingen schoolklassen in het hele land afgelopen december aan de slag met het verfilmen van een hoofdstuk uit de boekenreeks. Schrijfster Carry Slee en regisseur Aram van de Rest hebben alle inzendingen beoordeeld en de winnaars gekozen. Bekijk hier de winnaars en het winnende filmpje!
Hoe kom je eigenlijk bij die vreselijke Juf Braaksel?
"Ik leg het altijd zo uit aan kinderen: om een boek te kunnen schrijven moet je een verzinboompje in je hoofd hebben en daar valt soms een verhaaltje uit. Bij mij viel daar op een gegeven moment Juf Braaksel uit. Het personage is gebaseerd op een verschrikkelijke handwerkjuf die ik op de basisschool had. In haar les moest ik breien en dat kon ik niet. Als ik dan een steek had laten vallen trok ze mijn hele werkje van de breipen en smeet ze dat naar me toe. Dan moest ik weer helemaal opnieuw beginnen. Ik vond haar vreselijk en besloot over haar te gaan schrijven. Dat werd een hele serie en nu dus óók een film!"
Foto: Carry Slee op de filmpremière van Juf Braaksel en de magische ring
Op zoek naar meer betoverende boekverfilmingen? Een overzicht met aanraders voor het primair onderwijs staat voor je klaar!
Ga naar alle boekverfilmingenAltijd als eerste de nieuwste film- en lestips in je mailbox?
Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief