Bart Heinsbroek van CBS de Skutslús finalist Filmleraar van het Jaar 2024-2025

Leestijd ca. 3 minuten

Kirsten Sikkema

Filmhub Noord

Groep 7/8 leerkracht Bart Heinsbroek van CBS de Skutslús uit Stavoren staat in de finale van Filmleraar van het Jaar 2024-2025. Uit de regionale voorrondes van Filmhub Noord voor de provincies Drenthe, Friesland en Groningen is hij doorgedrongen tot de finale. Of Bart zich uiteindelijk winnaar van de landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2024/2025 mag noemen, wordt op 5 februari 2025 tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) onthuld. Stemmen op leraar Bart Heinsbroek kan tot en met 19 januari 2025 via filmleraarvanhetjaar.nl.
 

De regionale jury zegt over de filmlessen van Bart: “Met de sketches waarmee Bart zijn instructievideo's start trekt hij de aandacht, hij laat zien dat hij de belevingswereld van de basisschoolleerling snapt. [..] De jury is enthousiast dat Bart de omgeving ook vraagt om video's te maken van hun beroep en hobby, om daarmee lesstof te verrijken. De jury ziet potentie in Bart en denkt dat hij méér met film kan.” 

 

@MeesterBart 

Als ik verkozen zou worden tot Filmleraar van het Jaar, zou dat vooral een enorm compliment zijn voor mijn klas', zegt Bart. ‘Omdat zij mij motiveren, gebruik maken van het filmmateriaal en prachtige resultaten neerzetten op toetsen. En dat is voor mij het allerbelangrijkste.’  

Op YouTube plaats hij als @MeesterBart regelmatig video's van lesstof voor zijn leerlingen. ‘Kinderen kunnen de filmpjes samen met ouders bekijken en op die manier thuis oefenen. Voordeel hiervan is dat ouders de strategieën aanleren die we op school ook gebruiken.’

 

Het belang van film in het onderwijs

Film is meer dan een kunstvorm; het is een krachtige tool om leerlingen te helpen zich te ontwikkelen tot kritische, empathische en creatieve burgers. In een wereld die steeds visueler wordt, biedt film jongeren een lens om complexiteit en diversiteit beter te begrijpen en te waarderen. Film zet aan tot dialoog, stimuleert reflectie en biedt nieuwe inzichten in de wereld om ons heen. Filmonderwijs biedt bovendien een unieke manier om leerlingen hun eigen stem en expressiemogelijkheden te laten ontdekken, en hen te leren hoe zij zelf betekenis kunnen geven aan beelden.

Finale 

De landelijke winnaar wordt bepaald door zowel publieksstemmen als een vakjury. De publieksstem telt mee bij de eindbeoordeling. In totaal strijden er zes leraren uit diverse provincies en onderwijsniveaus om de landelijke titel. Andere finalisten geven les op scholen in Bilthoven, Den Haag, Geleen, Haarlem en Nijmegen. Elk van deze leraren heeft op zijn eigen manier bewezen hoe krachtig filmonderwijs kan zijn, aldus het landelijke Netwerk Filmeducatie dat de verkiezing organiseert. ‘Ze laten een nieuwe generatie leerlingen ontdekken wat beeldtaal, verhaallijnen en perspectieven kunnen betekenen. Door hun inzet worden leerlingen gestimuleerd om kritisch te kijken, hun eigen creativiteit te ontdekken en zich te verhouden tot maatschappelijke thema’s.’ 

 

Vakjury

De Filmleraar van het Jaar is een rolmodel en inspirator die met zijn werk laat zien hoe film kan bijdragen aan een rijker, veelzijdiger en moderner onderwijs. De lessen van de zes finalisten worden zorgvuldig beoordeeld door een vakjury die hen ook bevraagt over hun methoden, visie en motivatie. De jury bestaat dit jaar uit filmjournalist Joost Broeren (Filmkrant en Het Parool), Filmcoach Freek Commandeur (Hollywood in de Klas), Filmleraar van het Jaar ‘23-’24 Remon Klik, Tik Tok ‘juffluencer’ én finaliste Leraar van het Jaar 2024 Didem Aykilic, jeugdfilmregisseur Mirjam de With (o.a. Mina Moes) en Paula Raith (winnaar Documaken ‘24).

 

Prijzen

Elke regionale winnaar ontvangt een Cineville jaarabonnement, waarmee ze een jaar lang gratis naar de film kunnen. De landelijke winnaar wordt de ambassadeur voor filmeducatie in Nederland. Deze Filmleraar van het Jaar ontvangt een plek in de post-hbo opleiding "On The Movie" aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, ter waarde van €3500,-, plus een Nationale Bioscoopbon van €250. Gedurende het schooljaar zal de winnaar het gezicht van filmeducatie zijn, met mogelijkheden om filmlessen te ontwikkelen en delen, en deel te nemen aan de jury van volgend jaar. Ook mag de winnaar met de hele klas een filmtheater of filmfestival bezoeken.
 

Over de organisatie  

De verkiezing Filmleraar van het Jaar wordt jaarlijks georganiseerd door Netwerk Filmeducatie en de zes regionale filmhubs. Met steun van het International Film Festival Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en Cineville. Netwerk Filmeducatie is een platform van meer dan 500 professionals uit onderwijs en film die zich gezamenlijk inzetten voor een structurele plek van filmeducatie in het onderwijs. Voor de provincies Drenthe, Friesland en Groningen is Filmhub Noord het regionale knooppunt voor alles wat met filmeducatie te maken heeft.

Foto's door Titus van 't Veer.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s