Seminar: Beeldbekwaam in het Onderwijs | Amsterdam

Koop nu je kaartje!
Stel gauw je eigen programma samen
Datum
Locatie Amsterdam
Categorie
Seminar
Bestemd voor
Lerarenopleiders Leraren

Op woensdag 6 november 2024 organiseren wij samen met diverse lerarenopleidingen de derde editie van Beeldbekwaam in het Onderwijs: hét seminar dat lerarenopleiders inspireert om een nieuwe generatie leraren bewust te laten omgaan met beeld in het onderwijs. Stel gauw je eigen programma samen! Kom je met een clubje collega's? Mail ons dan even, we bieden groepskorting aan vanaf 5 personen.

Verwacht een dag vol verdiepende workshops van vakgenoten die film reeds in hun lespraktijk hebben ingebed of aanbieden in hun lerarenopleiding. Ontdek samen met filmmakers hoe je films analyseert, creëert en bespreekt. In verschillende workshops ervaar je hoe je film bewust inzet binnen jouw vakgebied, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Keynote spreker: Jeroen Boom

Jeroen Boom is universitair docent aan het Radboud universiteit in Nijmegen. Met zijn promotieonderzoek richtte hij zich op de manier waarop film en media de realiteit van migranten weergeven en hoe filmmakers zich kunnen verzetten tegen politieke stigmatisering, met een specifieke focus op (anti-)migratie sentimenten.

Op 6 november deelt Boom zijn inzichten over de negatieve beeldvorming van migranten in de media versus films. Hij laat zien hoe essayfilms bijdragen aan het doorbreken van stereotypes, en onderzoekt de rol van narratief en representatie. Ontdek hoe herinneringen in films kunnen leiden tot een empathische en kritische kijk op migratie.

Nieuwsgierig geworden naar Jeroen Boom? Lees het interview hier.

Programma

Bekijk hieronder alvast het programma van de dag. Per ronde kun je je opgeven voor een workshop. Namen van de sprekers maken we binnenkort bekend.

Workshopronde 1 (11:30-12:45)

Kies uit de volgende workshops:

  • Film als literaire spiegel

Ontdek hoe filmanalyse kan bijdragen aan de ontwikkeling van literaire competenties. Leer methoden en technieken om rijke en uitdagende lessen mét de inzet van literatuur en film te ontwerpen.

  • Historisch beeld: film als bron

Onderzoek de waarde van film als historische bron en de voorwaarden voor vaardigheden en kennisvergaring van leraren, met casestudies zoals WOII en Selma.

  • Film in de Klas: integratie en verankering

Krijg advies en begeleiding tijdens een spreekuur over hoe je film effectief kunt integreren en verankeren in je onderwijspraktijk.

  • Film en kunsteducatie

Wat moet een toekomstige kunstdocent kennen en kunnen als deze les gaat geven over/met film? Ontdek de essentiële vaardigheden en kennis voor kunsteducatie.

  • Film als lesmateriaal: het inzetten van tutorials

Leer hoe je complexe onderwerpen toegankelijk kunt maken door middel van instructieve film en tutorials. Bouw een effectieve leeromgeving met film.

Workshopronde 2 (13:45-15:00)

Kies uit de volgende workshops:

  • Moeilijke onderwerpen bespreken met film

Gebruik film om de druk van sociale media te bespreken. Aan de hand van films als "Girl Gang" en andere voorbeelden, leer je hoe je deze thema's kunt aanpakken in het onderwijs.

  • Personage-analyse in film

Duik diep in de analyse van filmkarakters en ontdek hoe personages een basis leggen voor het narratief in film.

  • Film in brede basisvaardigheden

Ontdek hoe film het onderwijs kan verrijken en leer hoe je kennisclips kunt verbeteren door een filmische benadering en waarom het waardevol is om studenten en leerlingen zelf films te laten maken.

  • Boek naar doek: boekverfilmingen in het onderwijs

Ontdek de reis van literatuur naar film en hoe deze adaptaties gebruikt kunnen worden in de klas om leesplezier te bevorderen.

  • Duik in de archieven van Eye

Bezoek de archieven in het collectiecentrum van het Eye Filmmuseum en ontdek hoe filmhistorie en archieven ingezet kunnen worden als educatief materiaal. Verzamelen bij de receptie om 13:30.

Workshopronde 3 (15:30-16:45)

Kies uit de volgende workshops:

  • Historisch onderzoek met film

Onderzoek de Tweede Wereldoorlog vanuit een vrouwelijk perspectief door middel van film.

  • Leesvaardigheid en film

Versterk leesvaardigheid door de integratie van film in taallessen. Ontdek methoden en technieken om leerlingen te betrekken.

  • Betekenis door techniek: film maken in de les

Leer hoe techniek en film samen kunnen werken om betekenis te creëren en hoe je dit kunt toepassen in je onderwijspraktijk.

  • Hoe herken je beeldmanipulatie

Ontdek hoe je een documentaire kunt analyseren en zo op speelse wijze film kunt gebruiken om beeldmanipulatie te leren herkennen en te begrijpen.

  • Effectieve Filmmaak-opdrachten

Leer hoe je een goede filmmaak-opdracht kunt geven om bestaande lessen te verrijken. Ontdek de technische basis en minimale criteria voor succesvolle opdrachten.

Kies gauw je drie favoriete workshops uit

Bestel hier je ticket

Deel evenement op
Volg ons op