De jaarlijkse filmeducatie inspiratiemiddag van Filmhub Noord-Holland komt er weer aan!
Filmeducatie inspiratiemiddag | Schuur | Haarlem | voor onderwijs en aanbieders
AanmeldenVijf jaar Filmhub Noord Holland wordt gevierd met een mooi programma vol filmeducatie waar jij iets mee kan. Deze middag voor leraren, aanbieders, en bemiddelaars, opent met onze eigen filmleraar van het jaar Frank Stassar. Daarna volgen twee workshoprondes die uiteenlopen van het maken van concrete filmopdrachten tot aan het verankering van filmeducatie in een school. Schrijf je nu in en geef direct aan voor welke twee workshops jij je graag wilt aanmelden. Na afloop praten we graag met je verder aan de bar van de Schuur.
Informatie over de workshops staat hieronder.
PRAKTISCH
wanneer: 26 februari 2025
tijd: 15.00 - 18.00
locatie: Schuur, Haarlem
kosten: gratis
aanmelden: graag uiterlijk 14 februari, zodat we iedereen zoveel als mogelijk bij de voorkeursworkshop kunnen indelen.
WORKSHOPS
WORKSHOP 1
Film in de Klas: integratie en verankering
Door: Emiel Copini
Krijg advies en begeleiding van Emiel Copini tijdens een spreekuur over hoe je film effectief kunt integreren en verankeren in je onderwijspraktijk. In een kleine groep bespreek je de situatie in jouw school of een school waar je mee samenwerkt. Waar liggen de kansen om filmeducatie betekenisvol te integreren? Emiel Copini studeerde filmwetenschap en richtte zich vervolgens in zijn promotieonderzoek op de verankering en onderbouwing van kunst- en cultuuronderwijs. Hij was nauw betrokken bij de regionale filmeducatiehubs en ontwikkelde samen met het Netwerk Filmeducatie handvatten om filmeducatie te verankeren in de onderwijspraktijk. Momenteel ontwikkelt hij een filmmodule bij ArtEZ en is hij lid van de vakvernieuwingscommissie, die zich richt op film als examenvak in het voortgezet onderwijs.
WORKSHOP 2
Boek naar doek: boekverfilmingen in het onderwijs
Door: Caroline Wisse en Carlie van Tongeren
Verhoog de leesmotivatie met filmeducatie door een boek te verfilmen! Schrijfster Carlie van Tongeren licht toe hoe leerlingen scènes uit haar jeugdboek 'Het zusje van' verfilmen. Tijdens de workshop leer je zelf een scène te verfilmen en ontdek je de stappen van boek naar film, handige werkvormen, en de verschillen tussen boek en film. Carlie van Tongeren en filmdocent / docent Nederlands Caroline Wisse delen praktische tips voor het stimuleren van leesplezier in de klas. Geïnspireerd? Natuurlijk kun je na afloop ook een gesigneerd boek kopen!
WORKSHOP 3
Wicked Film Assignments
Door: Meldrid Ibrahim / Wypke Jannette Walen
Tijdens deze workshop leer je prikkelende filmopdrachten te formuleren die aansluiten bij je lesstof, de actualiteit, en de belevingswereld van leerlingen. Gebaseerd op het boek Wicked Arts Assignments (Heijnen & Bremmer), zetten Wicked opdrachten de leerlingen direct ‘aan’ wat een grote hoeveelheid aan creatieve resultaten oplevert. Je ziet voorbeelden en oefent zelf met het formuleren van Wicked Film Assignments. Aan het einde van de workshop heb je een opdracht klaar om de volgende dag in je les te gebruiken.
De workshop wordt gegeven door Meldrid Ibrahim en/of Wypke Jannette Walen, coördinatoren On The Movie (post-hbo jaaropleiding filmeducatie).
WORKSHOP 4
De geboorte van een ster
Door: Josefien Hendriks en Claudia Gravestijn
Hoe kunnen we de geboorte van een ster in het heelal simuleren in beeld en geluid? In deze workshop, die is ontwikkeld voor de onderbouw van het PO, kom je al experimenterend een beetje in de buurt van dit magische fenomeen. Met behulp van ecoline, water, glitters, licht en sounddesign voor een sprookjesachtige film over ons heelal.
Met filmmaker / filmdocent Josefien Hendriks en ontwerper / fimdocent Claudia Gravestijn.
WORKSHOP 5
Praten over film
Door: Fee Geerinck
Een betekenisvol filmgesprek begint met een rake film, nieuwsgierige kijkers en... de juiste vragen. De methode ‘Kijk & vertel’ biedt jou een krachtige start voor een betekenisvol gesprek over film. Je leerlingen verbeteren (ongemerkt) vaardigheden zoals het verwoorden en analyseren van hun waarnemingen. De vragen zetten aan tot reflectie en geven het inzicht dat klasgenoten een film soms anders interpreteren.
Fee Geerinck is docent Engels/Nederlands en filmconsulent bij Filmhub Zuid Holland.
Kom je ook?
AANMELDEN