Stop Filming Us

Is een witte, westerse regisseur in staat om de Congolese werkelijkheid te laten zien? In Stop Filming Us bevragen Congolezen de postkoloniale blik van regisseur Joris Postema. Terwijl hij probeert zijn blik op Congo te vangen op beeld, wordt hij geconfronteerd met alternatieve zienswijzen van Congolese kunstenaars.

Regisseur Joris Postema was tien jaar eerder ook al in Congo om een film te maken. Toen maakte hij kennis met Goma, een door burgeroorlog levensgevaarlijke stad vol geweld en oproer. Hij vroeg zich af: 'Waarom willen al deze mensen hier in deze hel op aarde wonen?' Als hij op pad gaat met Congolese kunstenaars die ook proberen het land te portretteren, ontdekt hij dat zij een heel andere visie hebben. Situaties waaraan zij voorbijlopen, zet hij juist op beeld en andersom. Is het mogelijk voor hem om zijn postkoloniale, westerse bril af te zetten? En als dat niet lukt, moet hij dan niet gewoon vertrekken?

Aan de slag met deze documentaire?

De documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Het Nederlands Film Festival heeft gratis lesmateriaal ontwikkeld dat geschikt is voor klas 4, 5 en 6 van het voortgezet onderwijs. In de les bekijk je met de klas fragmenten uit de documentaire. Hierbij horen kijkvragen om zo met elkaar te discussiëren en te leren over en van film. Het verschil tussen objectieve en subjectieve documentaire komt aan bod, maar er wordt ook naar het narratief van een documentaire gekeken. Vind de les hieronder.

  • Angst
  • Let op met kinderen tot 9 jaar

Joris Postema Congo 2020, 54 min

Thema Reizen / vakantie, Koloniaal verleden
Filmkenmerken 31-60 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op